Astma može da izazove tešku kliničku sliku: Ovo su najčešći simptomi VIDEO

Najnoviji statistički podaci pokazuju da oko 220.000 odraslih pacijenata u Srbiji ima astmu, a od toga, njih 2000 ima tešku astmu. Ove respiratorne probleme može da ima svako i javljaju se u bilo kom životnom dobu, međutim, najčešće počinju u detinjstvu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Pročitajte još:

Pulmolog upozorava: Astma je ozbiljna bolest, pumpice nisu dovoljne

Maj - mesec alergija: Kako se zaštititi? VIDEO

Veliki broj ljudi ima određene respiratorne probleme, koji se manifestuju na različite načine. Jedna od velikih zabluda je da astma, kao najčešći problem disajnih organa, predstavlja najblažu formu neke alergijske pojave.

Međutim, prema rečima dr Mihaila Stjepanovića, astma je bolest koju ne bi trebalo zanemariti, jer može da izazove tešku kliničku sliku kod pacijenata.

Zbog celokupne situacije oko pandemije koronavirusa, veoma je teško napraviti jasnu razliku između simptoma astme i simptoma koronavirusa, jer se, upravo, oni mešaju. Shodno ovome, doktor Stjepanović ističe glavne simptome astme, a to su:

"Suvi kašalj, sviranje u grudima, određene teskobe u predelu grudnog koša i zamaranje".

Ukoliko se vodi računa, ovaj vid disajnog problema neće predstavljati veliko opterćenje za pojedinca tokom njegovog života. Međutim, astma je dugoročni problem, koji se leči uz određene životne modifikacije, kaže lekar.

"Određena ishrana, redukcija telesne težine, koja vodi samom povećanju disajnog kapaciteta pluća", ističe doktor načine borbe protiv astme, za TV Prvu.

Prema rečima Ivane Vračar, predsednice udruženja pacijenata “Pobedimo astmu i alergije”, astma je za nju predstavljala atopijski problem, koji je kasnije prerastao u alergijski.

"Celi život sam imala problem sa alergijama, koje bi kasnije prerastale u astmatični napad, pa sam često zbog toga završavala u bolnicama. Kod astmatičnog napada, prvo se javlja kašalj, koji je posledica virusne infekcije ili neka alergija. Ukoliko je alergija razlog toga, onda otiču usne i kapci, pa jedino pumpice mogu da ga ublaže", ističe Ivana.

Shodno ovome, prekomerna upotreba pumpice, odnosno, kortikosteroida, koji se nalaze u inhalatoru, ne izazivaju velike posledice po imunološki sistem pojedinca.

"Osnovni lek za astmu mora da bude kortikosteroid, međutim, mi ga dajemo inhalaciono, jer pacijenti imaju najmanje posledica, prilikom korišćenja", ističe dr Stjepanović.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu