Da li će koronavirus nestati tokom leta?

Studija je otkrila da mesta s toplijim temperaturama i s više sati sunčeve svetlosti, poput zemalja blizu ekvatora, beleže nižu stopu slučajeva kovida 19 od stope u zemljama koje su udaljenije od ekvatora, piše Lajv sajens.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Corona Borealis Studio
Foto: Shutterstock/Corona Borealis Studio

Pročitajte još:

Zašto jedna doza nije dovoljna

Indijska varijanta nije opasna - za sada

Ko može da koristi novi lek protiv koronavirusa?

Ipak, autori studije naglašavaju da njihova otkrića ne znače da će letnje vreme eliminisati koronavirus, međutim, ljudima može pomoći u borbi protiv ove pandemije.

Korona neće nestati tokom letnjeg perioda

"Naši rezultati ne znače da će bolest nestati tokom leta ili, pak, da neće uticati na zemlje blizu ekvatora. Umesto toga, više temperature i intenzivnije ultraljubičasto zračenje leti verovatno će pomoći zdravstvenom sistemu u borbi protiv SARS-COV-2, novog koronavirusa koji uzrokuje kovid 19", ističu autori rada, nedavno objavljenog u časopisu Sajentifik reports.

Ubrzo nakon što je 2020. godine započela pandemija kovida 19, spekulisalo se da letnje temperature mogu doneti olakšanje. Zaista, mnogi respiratorni virusi, uključujući virus gripa, pokazuju sezonski obrazac, vrhunac dosežu zimi i opadaju leti.

Medicinski radnici ne znaju zašto virusi slede sezonski obrazac, ali smatra se da brojni faktori utiču na ovakvo ponašanje virusa.

Na primer, studije sugerišu da su mnogi respiratorni virusi stabilniji i duže se zadržavaju u hladnijim okruženjima s malom vlažnošću, ističe Lajv sajens. Ljudsko ponašanje, poput okupljanja u zatvorenom prostoru u zimskom periodu, takođe, moglo bi da podstakne prenos virusa.

"Toplina i sunčeva svetlost smanjuju širenje virusa"

"Naši rezultati su u skladu s hipotezom da toplina i sunčeva svetlost smanjuju širenje virusa SARS-COV-2 i kovida 19", navode autori studije iz Hajidelberškog instituta za globalno zdravlje u Nemačkoj i Kineske akademije medicinskih nauka u Pekingu.

Otkrića, takođe, znače da se pretnja ponovnog oživljavanja epidemije može povećati tokom zime, kao što se videlo u mnogim zemljama severne hemisfere u decembru 2020. i januaru 2021. godine.

Autori naglašavaju da je njihova studija obuhvatala podatke samo do 9. januara 2021. godine, uključujući i sojeve koji su se prvi put pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji. Konačno, nije sasvim sigurno hoće li i ti sojevi slediti sezonski obrazac infekcije, zaključuje se u tekstu u časopisu Lajv sajens.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu