Dr Predrag Kon: "Vakcina štiti i trudnicu i bebu" VIDEO

Ministar zdravlja, ali i epidemiolozi iz Kriznog štaba preporučuju trudnicama i dojiljama da se vakcinišu protiv korone. Dr Predrag Kon naglasio je da vakcine ne mogu da štete trudnicama i porodiljama, kao ni plodu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Pročitajte još:

"Trudnicama Fajzerova vakcina, posle trećeg meseca"

Studija: Nakon prve doze Fajzerove vakcine još uvek postoji mogućnost zaraze novim sojevima

Dr Kon kaže da je vakcinacija trudnica i porodilja izuzetno bitna i korisna za njih, jer formira antitela koja se sa majke, preko njene placente, prenose na dete.

"Kad porodilja primi vakcinu, ona posle određenog vremena dobija antitela. Ta antitela će biti prenesena na dete preko placente, pa će ono imati pasivnu zaštitu od 6 do 9 meseci i neće biti inficirano."

Kon je rekao da je još rano pričati o vakcinisanju trudnica, jer takvih slučajeva praktično da nema.

"Mi sada tek imamo prva istraživanja koja se po tom pitanju tek pojavljuju. Strukovna udruženja su jasno dala preporuke za vakcinaciju", naveo je on.

Epidemiolog je rekao da je to normalno, jer kada se pojavi nova vakcina, on ne može da kaže da je za trudnice, jer tako nešto nije ispitivano, i to tek kasnije dolazi na dnevni red.

Takođe, nežive vakcine ne mogu da štete trudnicama i porodiljama, kao ni plodu, a sada, prvi put, rezultati vakcinisanja Fajzerovom vakcinom, kao i naučni radovi o tome izlaze za širu javnost, govori epidemiolog za TV Prvu.

Da je proces vakcinacije izuzetno bitan za trudnice i njihove bebe, potvrđuje i Katarina Podboj, mlada mama koja se nedavno vakcinisala.

"Vakcinacija daje najveću šansu da se zaštitimo od virusa. Pošto sam pročitala da je Fajzerova vakcina pogodna za trudnice i dojilje, muž i ja smo istražili u naučnim radovima da i bebica može da dobije antitela preko mleka. Tada smo doneli odluku da je najbolje da se vakcinišem, jer je to najbolje i za dete i za mene."

Mlada mama dalje ističe:

"U medijima je predugo bilo pogrešnih informacija, ljudima je potrebno da se bolje predstavi proces razvijanja vakcina i koje su njihove prednosti. Moramo da budemo društveno odgovorni i da mislimo na druge ljude".

Konačno, dr Predrag Kon ističe da je proces dojenja veoma bitan za bebe i da bi trudnice trebalo da doje, i ako su zaražene koronavirusom.

"Trudnice bi trebalo da doje, ali moraju da nose i masku, da ne bi respiratornim putem inficirale dete".

Opširnije pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu