Postporođajna depresija: Kako se izvući? VIDEO

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Pročitajte još:

Psiholog o slučaju bačene bebe u Prijepolju: "Trebalo bi razumeti majku" VIDEO

Veliki broj trudnica i porodilja suočen je sa takozvanom postporođajnom depresijom. Prema rečima psihologa Tatjane Vlašković Jovićević, svaka 15. ili 20. žena u Srbiji, od njih 100, suočena je sa postporođajnom depresijom, koja se javlja nakon rođenja, obično, prvog deteta.

Ukoliko se ova vrsta depresije ne smanji nakon dve nedelje posle porođaja, trebalo bi potražiti profesionalnu pomoć, jer, kako ističe Tatjana Vlašković Jovićević, može doći do suicidnih misli, praćenih samoubistvom žene.

Shodno ovome, jedan od razloga koji se navodi za smrt bebe iz Prijepolja je, upravo, postporođajna depresija mlade devojke, odnosno, majke, koja je imala jednu vrstu psihoze nakon porođaja.

"Zbog silnih hormonalnih promena tokom trudnoće i generalno, promenama koje se dešavaju tokom ovog stanja, majke često nakon porođaja, tačnije 72 sata nakon porođaja, znaju da upadnu u postporođajnu depresiju", govori Tatjana Vlašković Jovićević za TV Prvu.

Takođe jedan od bitnih fakotora, koji je uticao na kranju odluku mlade devojke iz Prijepolja, je i osuda okoline, društva, pa i bližnjih. Shodno tome, veoma je bitno da žena nakon porođaja ima podršku najbližih i porodice, jer se dešava da ona:

"Padne u depresiju, dobije anksiozne misli, drugim rečima, dobije jednu vrstu psihoze", ističe Tatjana Vlašković Jovićević.

Opširnije u video-materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu