Rotavirus opasan po decu: "Ne postoji precizna terapija" VIDEO

Početkom nedelje u Užičku bolnicu primljeno je osmoro dece mlađe od 3 godine, zbog dijareje, visoke temperature, povraćanja i malaksalosti - kod svih je utvrđeno prisustvo rotavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2021.

13:37

Rotavirus opasan po decu:
Foto: printscreen/Prva TV

Težak je bio početak radne nedelje za roditelje iz Užica, čija su deca išla u jedan privatni vrtić. Nakon što je osmoro mališana, mlađih od 3 godine, primljeno u bolnicu zbog dijareje, visoke temperature, povraćanja i malaksalosti, kod svih je potvrđeno prisustvo rotavirusa, kod dvoje i kampilo bakterije.

Jedna od glavnih karakteristika rotavirusa je da izaziva određene teskobe, kao što su dehidratacija i malaksalost, ali i otežano hodanje.

"Rotavirus je prisutan globalno i izaziva prolive koji su ozbiljni. Postoji vakcina protiv ovog virusa, ona se koristi u mnogim evropskim zemljama, međutim, kod nas se ne upotrebljava, zbog zabrinjavajuće kliničke slike pacijenata koja se javlja nakon primanja iste", kaže za TV Prva dr Tomislav Stevanović, pedijatar.

Sam virus je opasan po decu, jer izaziva dehidrataciju i malaksalost, a precizna terapija ne postoji. On se prenosi kao i svaki drugi virus, međutim, ova vrsta virusa može da izazove zabrinjavajuću kliničku sliku kod dece.

"Rotavirus traje od 7 do 10 dana i u toku tok perioda izaziva jaku dehidrataciju, malaksalost i umor. Stoga, mnogo je bitno da deca dobijaju veliku količinu tečnosti, nije dovoljna samo regulisana ishrana, već je i neophodno uvođenje infuzije", ističe dr Stevanović.

Konačno, jedini način da se dete zaštiti od rotavirusa je procesom vakcinacije, međutim, naša zemlja nema obaveznu vakcinaciju protiv ove vrste virusa.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: