Vakcinacija trudnica: "Moramo da se uozbiljimo" VIDEO

Da li bi trudnice i porodilje trebalo da se vakcinišu, tema je koja je podelila javnost. Iako je u Americi sprovedeno istraživanje na 90.000 trudnica, koje je pokazalo da se Fajzer i Moderna preporučuju za ovu specifičnu grupu, ipak se postavlja pitanje koliko je imunizacija bezbedna, ali i da li su trudnice više ugrožene, ako se ne vakcinišu.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

11:00

Vakcinacija trudnica:
Printscreen/TV Prva

Prema rečima pedijatra Tomislava Stevanovića, preporučuje se vakcinacija trudnica, jer je to, kako ističe doktor, jedini način za pravu imunizaciju usled pandemije koronavirusa.

Sa druge strane, bitnu ulogu u procesu vakcinacije imaju i sami pojedinci. Naime, ginekolog Vanja Milošević preporučuje da:

"Moramo da budemo jasni i precizni, nema mesta za lične stavove, moramo da izađemo sa jasnim stavovima. Moramo da se uozbiljimo i donesemo odluke koje nisu jednostavne i lake, drugim rečima, moramo da budemo odgovorni".

Poslednji smrtni slučajevi, koji su zadesili najmlađu populaciju, pokazali su nam, prema rečima stručnjaka, da ne postoje pravila i da nema "zaštićenih" kategorija, pa samim tim, apeluju na dodatnu opreznost i odgovornost građana.

Na samom početku pandemije, verovalo se da koronavirus ne može da se prenese sa majke na dete, međutim, prema poslednjim italijanskim istraživanjima, kako ističe pedijatar Tomislav Stevanović, takozvana, vertikalna transmisija sa majke na dete vrlo je moguća, prema tome, dete može da se zarazi koronom, još tokom ženine trudnoće.

Na pitanje - da li se preporučuje dojenje deteta, ukoliko je majka pozitivna na koronavirus, pedijatar ističe:

"Dete ne sme da se odvaja od majke tokom dojenja, iako je žena kovid pozitivna. Majčino mleko je izuzetno bitno za bebu."

Zbog celokupne pandemije koronavirusa, znatno je opala i vakcinacija, takozvanom, MMR vakcinom, pa postoji velika opasnost od pada kolektivnog imuniteta i pojave malih boginja, upozoravaju doktori. Shodno ovome, pedijatar Stevanović preporučuje:

"Čak i ako dete ima simptome koronavirusa, poželjno je da se vakciniše MMR vakcinom, radi njegovog imuniteta".

Konačno, ukoliko trudnice žele da poboljšaju stanje imuniteta prirodnim putem, ginekolog Vanja Milošević preporučuje sledeće namernice:

"Mleko, meso, voće, povrće, drugim rečima, raznovrsna ishrana. Ne smeju se konzumirati alkohol, ni cigarete".

Međutim, ukoliko tražimo savete za prirodnu imunizaciju kod dece, pedijatar Tomislav Stevanović preporučuje:

"Takođe, raznovrsna ishrana sa dodatkom suplemenata, kao što je vitamin D i upotreba probiotika. Međutim, najbolji način da se stvori imunitet kod dece je vakcinacija samog deteta."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: