Vakcinacija trudnica: "Moramo da se uozbiljimo" VIDEO

Da li bi trudnice i porodilje trebalo da se vakcinišu, tema je koja je podelila javnost. Iako je u Americi sprovedeno istraživanje na 90.000 trudnica, koje je pokazalo da se Fajzer i Moderna preporučuju za ovu specifičnu grupu, ipak se postavlja pitanje koliko je imunizacija bezbedna, ali i da li su trudnice više ugrožene, ako se ne vakcinišu.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Printscreen/TV Prva
Printscreen/TV Prva

Prema rečima pedijatra Tomislava Stevanovića, preporučuje se vakcinacija trudnica, jer je to, kako ističe doktor, jedini način za pravu imunizaciju usled pandemije koronavirusa.

Sa druge strane, bitnu ulogu u procesu vakcinacije imaju i sami pojedinci. Naime, ginekolog Vanja Milošević preporučuje da:

"Moramo da budemo jasni i precizni, nema mesta za lične stavove, moramo da izađemo sa jasnim stavovima. Moramo da se uozbiljimo i donesemo odluke koje nisu jednostavne i lake, drugim rečima, moramo da budemo odgovorni".

Poslednji smrtni slučajevi, koji su zadesili najmlađu populaciju, pokazali su nam, prema rečima stručnjaka, da ne postoje pravila i da nema "zaštićenih" kategorija, pa samim tim, apeluju na dodatnu opreznost i odgovornost građana.

Na samom početku pandemije, verovalo se da koronavirus ne može da se prenese sa majke na dete, međutim, prema poslednjim italijanskim istraživanjima, kako ističe pedijatar Tomislav Stevanović, takozvana, vertikalna transmisija sa majke na dete vrlo je moguća, prema tome, dete može da se zarazi koronom, još tokom ženine trudnoće.

Na pitanje - da li se preporučuje dojenje deteta, ukoliko je majka pozitivna na koronavirus, pedijatar ističe:

"Dete ne sme da se odvaja od majke tokom dojenja, iako je žena kovid pozitivna. Majčino mleko je izuzetno bitno za bebu."

Zbog celokupne pandemije koronavirusa, znatno je opala i vakcinacija, takozvanom, MMR vakcinom, pa postoji velika opasnost od pada kolektivnog imuniteta i pojave malih boginja, upozoravaju doktori. Shodno ovome, pedijatar Stevanović preporučuje:

"Čak i ako dete ima simptome koronavirusa, poželjno je da se vakciniše MMR vakcinom, radi njegovog imuniteta".

Konačno, ukoliko trudnice žele da poboljšaju stanje imuniteta prirodnim putem, ginekolog Vanja Milošević preporučuje sledeće namernice:

"Mleko, meso, voće, povrće, drugim rečima, raznovrsna ishrana. Ne smeju se konzumirati alkohol, ni cigarete".

Međutim, ukoliko tražimo savete za prirodnu imunizaciju kod dece, pedijatar Tomislav Stevanović preporučuje:

"Takođe, raznovrsna ishrana sa dodatkom suplemenata, kao što je vitamin D i upotreba probiotika. Međutim, najbolji način da se stvori imunitet kod dece je vakcinacija samog deteta."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu