Koje lekove najviše pijemo od početka epidemije - "Najgore je što se kupuju na svoju ruku"

Koje lekove smo najviše kupovali od početka epidemije i zašto je važno biti oprezan sa uzimanjem suplemenata?

Izvor: B92, RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa veća je potrošnja antibiotika, a direktorka Farmaceutske komore Srbije Tatjana Šipetić kaže da je problematično to što pojedini pacijenti pokušavaju na svoju ruku da kupe lekove, jer lekovi imaju potencijalno neželjeno dejstvo i mogu da utiču na nešto o čemu čak ni ne razmišljate.

Upozorava da i suplemente za jačanje imuniteta treba oprezno uzimati i navodi da se pre kupovine obavezno posavetujemo sa farmaceutom.

"Ono što je jako problematično to je što pojedini pacijenti pokušavaju na svoju ruku da kupe lekove, a to je uvek problem zato što zaista morate da prođete kroz neki pregled i neku proceduru da bi ti lekovi bili efikasni", rekla je Šipetićeva.

Kada je reč o lekovima koji se kupuju bez recepta, kaže da uvek treba voditi računa i da svaki lek ima svoje uputstvo.

"Mora se poštovati ono što piše u tom uputstvu - od toga koliko se taj lek može piti dugo, pa onda se obratiti lekaru ukoliko ne prolaze simptomi, do toga kada se on koristi. Mnogi lekovi imaju potencijalno određeno neželjeno dejstvo i mogu da utiču na nešto o čemu čak ni ne razmišljate", istakla je Šipetićeva.

Kao primer je navela da ako koristite lekove protiv prehlade, odnosno za ublažavanje simptoma prehlade, tu ima nekoliko komponenti koje su kombinovane i mogu da utiču na pojavu pospanosti. To može da bude problem kada je reč o učešću u saobraćaju, dodala je Šipetićeva.

Na pitanje koje smo lekove najviše kupovali od početka epidemije, navodi da je višestruko porasla tražnja i za lekovima na recept, ali i za onima bez recepta.

"Od lekova bez recepta to su bili paracetamoli na početku, u martu prošle godine, koji su se izdvojili u odnosu na ostale lekove bez recepta, jer je to bila i osnovna preporuka za smanjenje temperature i ublažavanje bolova kod terapije kovidom", navela je ona.

Oprezno sa suplementima

Govoreći o suplementima vezanim za jačanje imuniteta, pre svega povećana je potrošnja vitamina C, cinka i vitamina D, kao i kombinovanih proizvoda koji su namenjeni imunitetu, upozorava da i to treba oprezno uzimati.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dodala je i da lekovi mogu da utiču na bezbednost u vožnji, kao i da nisu retke saobraćajne nezgode u kojima su učesnici koristili neki od lekova koji utiču na psiho-motorne funkcije.

"Tu postoji čitav niz lekova koji na sebi imaju tačno definisan znak koji treba da vas upozori da li taj lek smete ili ne smete da koristite kada se nalazite u saobraćaju i zato je važno razgovarati sa farmaceutom i pročitati šta se nalazi na uputstvu leka", zaključila je direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Pročitajte još:

Veća dara nego mera: Kad suplementi postaju štetni?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu