Šekler otkrio koliko građana treba da se vakciniše da bismo se vratili normalnom životu

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Zdravlje

Izvor: RTS

Sreda, 21.04.2021.

10:42

Default images
Foto: Printscreen TV Prva

Prema rečima virusologa Šeklera razlog zašto se mladi manje vakcinišu je poruka koja im je slata u poslednjih godinu dana - da su manje ugroženi.

"To je stvorilo uverenje kod njih da su otporni i da to nije tema za njih. Međutim, sada i mlađi ljudi oboljevaju i imaju i težu kliničku sliku, i zato je neophodno da im se pošalje poruka da treba da razmišljaju o zaštiti", rekao je gostujući u Jutarnjem programu Milanko Šekler.

Kada je reč o antitelima Šekler kaže da je najnezahvalnije govoriti o nivou antitela koji nas štiti.

"To što se ustanovi da ih imamo je dobro za nas, ali to nije garancija da smo zaštićeni. Ako je naš organizam bio iscrpljen bolešću mi smo i dalje izloženi. Kvalitet antitela posle preležane bolesti nije isti", objasnio je virusolog.

Istraživanje koje je o efektu vakcina rađeno u Kragujevcu veoma je važna, a zaključak je da sve vakcine koje se primenjuju u Srbiji efikasno štite.

"Neke vakcine brže stvaraju zaštitu, a neke sporije, otuda se češće zaražavaju oni koji su primili neku od vakcina koje sporije stvaraju antitela, i ako se izložite virusu u riziku ste da se zarazite. Moram da napomenem da iako imate brzinu kod Fajzera i sputnjika tu su i češće nus pojava dok ih kod Sinofarma gotovo da nema, tako da sve ima svoje prednosti i mane", kaže Šekler.

Kada je reč o vakcini Astra-Zeneka i nedoumicama da li je ona bezbedna, Šekler kaže da je interesantno da zemlje koje su vlasnici te vakcine Britanija i Švedska, kao i Finska, Slovenija i druge zemlje i dalje vakcinišu i pozivaju svoje građane da se njome vakcinišu.

"Podaci u našoj zemlji pokazuju da nije bilo nikakvih situacija, konkretno pojava tromboze i ta povezanost nije ni dokazana nigde u svetu, tako da smo i dalje u domenu insuniacija. Jako je loše kada se meša politika ili nečiji interesi jer onda ne govorimo o naučnim činjenicama", smatra Šekler.

Virusologa i mikrobiologa najviše ohrabruje kod nas broj vakcinisanih i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

"Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu", ističe Šekler.

Ako se to postigne u narednim mesecima, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da nas izvede na normalan put i normalan život, zaključio je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: