Mogu li trudnice u Srbiji da se vakcinišu? Evo zašto je odgovor negativan

Nedavno je stigla preporuka Svetskog udruženja ginekologa da buduće majke mogu da se vakcinišu, a Komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji (JCVI) saopštio je da bi trudnicama trebalo da bude ponuđena vakcina protiv koronavirusa onda kada se imunizuju starosne grupe kojima pripadaju.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Depositphotos: ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos: ArturVerkhovetskiy

Pročitajte još:

Važne informacije za sve koji su primili "Sinofarm" vakcinu VIDEO

Zbog pandemije trpe i ostali pacijenti: Otkazano 600.000 operacija

Nema više razloga da se ne vakcinišu i trudnice, posebno ova kategorija

Kako se navodi, preporučuju se vakcine Fajzer i Moderna jer je, na osnovu istraživanja u Americi u kojem je učestvovalo oko 90.000 trudnica, utvrđeno da ne predstavljaju rizik. Ipak, čak i uz apel naših ginekologa da bi trebalo da se imunizuju, trudnice u Srbiji još uvek nemaju mogućnost za to.

Naime, trudnoća je, prema Stručno-metodološkom uputstvu za sprovođenje obavezne imunizacije protiv kovida iz aprila 2021. godine iza koga stoje Ministarstvo zdravlja, Nacionalni koordinacioni tim za sporovođenje imunizacije protiv kovid 19, Stručni komitet za imunizaciju i "Batut", kontraindikacija za vakcinaciju, podvlači za B92.net član Kriznog štaba i epidemiolog dr Predrag Kon.

Kako stoji u tom dokumentu, ovo se odnosi na sve četiri vakcine koje su dostupne u našoj zemlji.

"U Fajzeru se procenuje šteta u odnosu na korist, ali vakcinisati trudnice je u suprotnosti sa stručno-metodološkim mišljenjem. Dakle, svako ko to radi, radi na sopstvenu odgovornost. To imaju pravo da odbiju i lekar i pacijent", kaže dr Kon.

U ovo se uverio i jedan od načih čitalaca koji je prošle nedelje odveo svoju trudnu suprugu na Sajam da se vakciniše, ali im je tamo medicinska ekipa saopštila da za takvo nešto "nemaju odobrenje".

Kon ne isključuje mogućnost da će uputstvo koje ne preporučuje vakcinaciju ovoj kategoriji žena biti promenjeno, ali tek onda kada kroz studije prođe dovoljan broj trudnica kod kojih bi se pokazala bezbednom.

Ova procedura se odvija dosta sporije jer je u pitanju etički vrlo osetljiva kategorija i teže je naći pristalice za takvu vrstu ispitivanja.

Podsetimo, nedavno je i Međunarodna federacija ginekologije i akušerstva FIGO poručila ginekolozima da preporuče trudnim ženama da se vakcinišu, posebno u onim grupama koje imaju veći rizik od oboljevanja, a tu spadaju gojazne, hipertenzivne i one koje boluju od šećerne bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu