"Verovatno je kod bebe kao i kod naših pacijenata u Batajnici u pitanju mutirani virus" VIDEO

Novorođenče staro 8 dana na odeljenju neonatologije Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu je na intenzivnoj nezi na mehaničkoj ventilaciji i dalje je u teškom stanju, rekla je za TV Prva Zamenica direktora Centra za neonatologiju dr Dragana Savić.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

"Beba je u teškom stanju, borimo, se, ostaje da se prati. Bila je stabilna prvih nekoliko sati života, dobila je vispoku ocenu na rođenju - 9, posle nekoliko sati dobija visoku temperaturu i stanje joj se pogoršava. Ona je najmlađi zaraženi pacijent u našoj zemlji i prva beba sa ovako ozbiljnom kliničkom slikom. Njena slika je slična onoj kod odraslih pacijenata o kojoj slušamo od početka pandemije. Konsultovali smo kolege i opredelili se za terapiju koja će da suzbije Citokinsku reakciju kod bebe", otkriva dr Savić.

Direktor kovid bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukićević povodom ovog slučaja kaže da je koronavirus jako dugo prisutan u našoj sredini, i preživeo različite klimatske promene i mutirao.

"Verovatno je to slučaj kod bebe, ali i u našoj bolnici desile su se mutacije koje su očekivane, ali koje su dovele do ovako teških kliničkih slika. Još nije zvanično potvrđen brazilski soj, ali mi klinička slika naših bolesnika liči na to", smatra dr Adžić.

Britanski soj je pokazao da ne izaziva znatno težu kliničku sliku, ali se brže širi, a za brazilski se prema rečima naučne saradnice INEP-a dr Marije Gnjatović, očekuje da će se brzo širiti i da će lakše izbegavati imunski odgovor stvoren čak i vakcinacijom.

"Ove vakcine bazirane na S proteinu će neku zaštitu kod mutacija pružati, ali će biti na nižem nivou ove tradicionalne vakcine. One će ipak da štite da se ne razvije ozbiljna klinička slika".

Ona dodaje da za sada novi sojevi ne ruše priče o kolektivnom imunitetu, ali da će se situacija pratiti.

"Svakako da će vakcinisani ljudi biti zaštićeni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu