Hrvati predstavili odelo koje "tera" viruse

Hrvatska modna i tekstilna kompanija predstavila je danas novitet na tržištu - muško odelo s antiviralnim premazom, za koje tvrdi da smanjuje moguće prisustvo više od 99 odsto virusa u roku od dva sata, ali ističe i da ne štiti potpuno od zaraze.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija Foto: deposit/kasto
Ilustracija Foto: deposit/kasto

Pročitajte još:

Da li i vakcina sputnjik V izaziva krvne ugruške?

Brazilski soj u Srbiji? Stručnjaci - predstojeći praznici rizik

Reč je, kako se navodi, o tehnološkoj inovaciji u proizvodnji tkanine "viral off" koju je razvio italijanski proizvođač Marcoto u saradnji sa biomedicinskom kompanijom Poligijene.

"Ova tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima", saopšteno je iz hrvatske firme.

Marcoto tkaninu od koje je odelo izrađeno čini stopostotna runska vuna, a antiviralni premaz eliminiše viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata virusi s odeće nestanu.

Ističu i da premaz ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze.

Aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan-dioksida i srebro-hlorida, nanosi se na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i dece, kao niti kućnih ljubimaca, kaže se u saopštenju.

"Viral off" premaz na tkanini takođe i štiti odeću, dezinfikuje je, smanjuje potrebu za njenim čišćenjem, te joj produžava vek trajanja, a kako bi zadržalo svoju efikasnost odelo s takvim premazom se održava suvim hemijskim čišćenjem koje neće narušiti njegova svojstva, naveli su proizvođači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu