Da li brazilski soj virusa treba da nas brine?

Zarazniji i smrtonosniji soj virusa stigao u Evropu iz Brazila, glase poslednjih dana informacije zapadnih medija. Na sreću, sa zapada je stigao i glas razuma – iz zapadne Srbije, pravo iz Kraljeva, poznati virusolog Milanko Šekler je stručno objasnio zbog čega nema razloga za strah i paniku.

Izvor: Blic.rs
Podeli
Foto: Screenshot TV Prva
Foto: Screenshot TV Prva

Pročitajte još:

Virusolog dr Tanja Jovanović o tome kome bi značila treća doza vakcine VIDEO

Direktorka RFZO: Lek za štitnu žlezdu odsad besplatno u svim dozama i veći izbor drugih lekova VIDEO

Da li je novi, brazilski soj virusa doneo tri puta više umrlih na dnevnom nivou u ovoj južnoameričkoj državi? Šta je sa tim ozloglašenim sojem P.1 koji je, navodno, uvrđen 10. januara u Brazilu i već stvorio 17 mutacija od kojih su tri, ni manje ni više, nego na "bodljikavom" proteinu? Koje su to 92 varijante koronavirusa u Brazilu i šta će taj novi soj virusa doneti u Evropu? Sve su to pitanja zbog kojih smo nazvali Šeklera i dobili prilično umirujuće odgovore.

Nema dokaza da je brazilski soj zarazniji i smrtonosniji

Poznati virusolog iz Kraljeva ističe za "Blic" da još ne postoji nijedan dokaz da je brazilski soj koronavirusa mnogo zarazniji i smrtonosniji.

"Niko do sada nije decidno rekao da je taj soj virusa opasniji od drugih niti je to naučno objavljeno. Tek treba da se vidi da li je toliko veliki broj zaraženih i umrlih u Brazilu zbog novog soja virusa ili zbog zdravstvenog sistema koji je preopterećen pa ne može da zbrine sve pacijente. Za sada se još ništa ne zna", naglašava Šekler.

Kako kaže, priče da je brazilski soj virusa stigao u Evropu čuo je još ranije, ali smatra da nema razloga za paniku i strah.

"Ako se sećate, bile su najave i za britanski soj virusa da je zarazniji i smrtonosniji pa se ispostavilo da nije baš tako. Po logici stvari, virus koji se lakše prenosi manje je smrtonosan jer u tom razmnožavanju gubi patogenost", podvlači Šekler.

Naš sagovornik apostrofira da su sve priče o novim, zaraznijim i smrtonosnijim sojevima virusa na dugačkom štapu.

"Pre deset dana naslušali smo se i priča o nekom duplom mutantu iz Indije. Vi možete da lažete sve ljude neko vreme, možete da lažete neke ljude sve vreme, ali da lažete sve ljude sve vreme, to je već nemoguće", ističe poznati virusolog.

Foto: Borealis/Studio
Foto: Borealis/Studio

U Srbiji ima između 16.000 i 17.000 varijanata virusa

Zato mu tek informacije o 92 varijante brazilskog virusa "budalasto zvuče".

"Ja isto tako mogu vama da kažem da kod nas ima između 16.000 i 17.000 varijanti virusa. I šta to vama znači? To vam je isto kada imate tipsku kuću koju su majstori izgraili 100 u nizu i kada svaku ponaosob malo bolje zagledate videćete neku manju razliku. Imate jednojajčane blizance pa ih posle određenog perioda razlikujete. Tako vam je i sa virusima", slikovito objašnjava Šekler.

Kako kaže, do razlike kod virusa dolazi kad se umnožava u velikim količinama.

Prema zakonu biohemije, virus prilikom umnožavanja duplira nukleinske kiseline, a razlike nastaju kada prilikom proizvodnje tih nukleinskih kiselina napravi grešku. Ta greška se onda vidi na površini kao različitost – apostrofira virusolog.

Doći će do kompromisa virusa i čoveka

Može se očekivati da se pojavi još novih sojeva virusa, ali to ne znači da će biti opasniji.

"Virus je sada pod pritiskom sve većeg broj vakcinisanih i sve jačeg otpora antitela. Zato mora da se menja kako bi probio tu zaštitu jer više ne može tako lako da prelazi sa čoveka na čoveka. Ne može da se tako lako umnožava, a to jedino što zna da radi", podseća Šekler.

Kako kaže, sva je prilika da će na kraju doći do kompromisa između virusa i čoveka.

"U stvaranju tih različitih oblika kako bi probio zaštitu antitela virus gubi na snazi pa je velika verovatnoća da će postati običan šmrkljavac od dva-tri dana kao i drugi humani korona virusi. Njemu nije cilj da ubija ljude jer sa svakim mrtvim čovekom i on nestaje. Teško da će potpuno nestati jer je prozreo u populaciju. Pre će doći do ravnoteže i kompromisa virusa sa čovekom", zaključuje Šekler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu