Kome treba treća doza vakcine VIDEO

Kada su pojedini mediji preneli da je Gao Fu, rukovodilac kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao da se zbog "niske efektivnosti" razmatra kombinovanje nekoliko vrsta vakcina protiv kovida 19, to je izazvalo paniku među brojnim građanima, iako je kasnije objašnjeno da je izjava pogrešno interpretirana.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Nedavno se pričalo i o ideji da će možda biti preporučena i treća doza vakcine, a juče da ćemo za nove sojeve imati i nove vakcine.

"Jedna vrsta kliničkih studija proučava da li je efikasnost prve doze vakcine dovoljna da nas zaštiti od infekcije. Na slučaju Astrazeneke se pokazalo da je 70 do 75 odsto efikasna i prva doza vakcine, tako da može da nas zaštiti određeni vremenski period od bolesti. Druga doza se daje tek posle 12 nedelja kao neka buster doza, ali opet više iz preventivnih razloga i u tom smislu se povećava efikasnost za još nekih 20 odsto. Zatim, imamo varijante poput sputnjik lajt vakcine, koja se daje u jednoj dozi i štiti nas u narednih 3 do 6 meseci od infekcije i posle toga je potrebno da se primi neka druga doza vakcine", objašnjava virusolog dr Tanja Jovanović za Televiziju Prva.

"Druga vrsta priča je priča o trećoj vakcini i tu imamo dva pravca. Jedan je okrenut prema pojavi novih varijanti virusa, jer virus mutira i menja se i polako menja one strukture koje su vrlo važne za neutralizaciju virusa sa imunitetom koji je izazvala vakcina. U tom smislu pojavljuje se i manja efikasnost vakcine na nove sojeve. U našoj zemlji dominira britanski soj i za njega se pokazalo da su naše vakcine potpuno efikasne. Pojavljuje se i južnoafrička i brazilaska varijanta. Drugi pravac druge priče je da li dati treću dozu iste vakcine ili druge onima koji nisu postigli efikasan imunitet posle vakcinacije."

Kako je istakla, kliničke studije su pokazale efikasnost vakcina, Fajzerove oko 95 odsto, Sinofarmove između 80 i 85 odsto i one se razikuju i po načinu indukcije naše zaštite od virusa i po efikasnosti.

"Međutim, po preporukama SZO i prema ciljevima imunizacije, u toku pandemija bitno je da efikasnost bude bar 50 odsto, a naše su mnogo preko toga. Konkretno, 95 odsto efikasna znači da ako je vakcinisano 100 ljudi, 95 će biti potpuno zaštićeno, a 10 odsto njih će moći da se inficira virusom, ali će biti zaštićeni od teških komplikacija", naglašava doktorka Jovanović.

Šta bi doktorka preporučila onima koji nisu razvili dovoljan imunitet posle vakcinacije:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu