Direktorka RFZO: Lek za štitnu žlezdu odsad besplatno u svim dozama i veći izbor drugih lekova VIDEO

Nedavno smo objavili vest da će građani koji ne mogu da zakažu pregled u domu zdravlja ili bolnici, i moraju da ga urade u privatnoj ordinaciji, to moći da naplate od Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

09:09

Direktorka RFZO: Lek za štitnu žlezdu odsad besplatno u svim dozama i veći izbor drugih lekova VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

"Juče smo usvojili novu listu lekova na kojoj će se naći novih 150 lekova, uvedene su paralele, to znači da ako na listi imate lek od jednog proizvođača za hipertenziju, sada imate više proizvođača i tako se postiže povoljnije i sigurnije tržište, znači izbegavaju se nestašice, drugo, postižemo sniženje cena i veću konkurenciju u budućim nabavkama. U toj grupi su antibiotici, anestetici, razčličiti antipiretici, kao što je paracetamol u obliku rastvora koji se u kovidu koristi višestruko više. Na listi je i levotiroksin odnosno euthyrox za poremećaj rada štitaste žlezde. On je do sada mogao da se dobije na recept u samo jednoj dozi od 25 mikrograma, sada je stavljen na recept u svim dozama. Veliki broj građana ga koristi", rekla je direktorka RFZO Sanja Škodrić, koju je ugostila TV Prva.

Deca koja su bila na terapiji artritisa infuzijom sada mogu da je dobiju potkožnim ubrizgavanjem. Isto tako, pacijenti su do sada za ulcerozni kolitis dobijali samo ambulantno lek, a sada će moći da ga uzimaju u obliku tablete van ambulante. Dodat je veliki broj citostatika.

"Inovativnih lekova na ovoj listi nema, ta lista je u pripremi i izaći će do početka leta", dodala je Sanja Škodrić.

Svi penzioneri do 5. juna dobijaju pakete vitamina

Tom prilikom je direktorka RFZO najavila da će do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiti pakete vitamina koje je obezbedila država.

Ona je navela da je isporuka prvih 300.000 paketa sa cinkom i vitaminima C i D3 počela u ponedeljak.

"Do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiće vitamine na kućnu adresu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: