Modernina vakcina efikasna i nakon 6 meseci

Boston je potvrdio da su istraživanja sa univerziteta "Emori" istraživača Mehula Suthara pokazala da posle druge doze Modernine vakcine antitela traju i nakon šest meseci.

Izvor: Boston 25 News
Podeli

Suthar je zajedno sa kolegama otkrio da nakon šest meseci imunitet "otupljuje", ali ne u tolikoj meri da vakcina nije efikasna.

On je objasnio da na studijama koje su radili sa starosnim grupama 18-55, 56-70 i 71 i više godina, neutralizujuća antitela bi trebalo da traju jednu do dve godine. Odnosno, neutrališuća antitela na soj virusa za koji je vakcina stvorena, a koja je jedina cirkulisala u vreme razvoja: ona iz Vuhana. "Sada postoji mnogo raznih varijanti", kaže Suthar.

"To je već sledeći set pitanja. Kolika je trajnost ovih varijanata?" Protiv britanske ili kent varijante-B1.1.7- Suthar se kladi da će Modernina biti podjednako dobra kao i druge. Druge varijante nose mutaciju pozatu kao E484K ili 484, koja je takođe pronađena i kod limitiranih brojeva uzoraka B.1.1.7. "484 je identifikovana kod nekoliko grupa, uključujući i naše, što se čini da će izbeći odgovor antitela", kazao je Suthar.

Druge grupe otkrivaju da mutacije unutar takozvanog N-terminalnog domena tog proteina takođe kodiraju za bekstvo antitela. Suthar kaže da je pitanje da li će se s vremenom normalizovati nivo antitela sa trenutnom vakcinom protiv kovida 19 jer ona napuštaju domaćina i ostavljaju ga otvorenog za druge mutacije infekcija. "Da li to znači da će nam trebati dodatna doza, da nam pomogne da se vratimo na bolji nivo? To je nejasno", rekao je.

Takođe je nejasno i u fazi je ispitivanja, da li će pojačavač iste formulacije učiniti trik protiv bilo koje varijante, ili će vakcini biti potrebno prilagođavanje da bi sprečila određenu mutaciju. "Otprilike 75 odsto proizvedenih vakcina ide samo u 10 zemalja u celom svetu", rekla je dr Ingrid Kac iz Brigama i Ženske bolnice, koja je nedavno napisala članak u engleskom medicinskom žurnalu pozivajući na globalni napor za vakcinaciju. Dr Kac ističe da će sa ovim tempom imunizacije biti potrebno četiri godine da bi se imunizacija sprovela u celom svetu.

"A ja mislim da je to veliki problem, kada pogledate broj varijanti mutiranja virusa koji nastavlja da se razvija", rekla je.

"Čak i sada u ovom kratkom vremenskom periodu u odnosu a prethodnu godinu, videli smo više varijanti koje sada izranjaju. Pa će one nastaviti da eskaliraju." A zar Suthar to ne zna. Ukazao je na pojavu brojnih novih sojeva u Brazilu, Meksiku i nedavni uvoz „dvostrukog mutanta“ iz Indije. "Pre tri-četiri dana pronađen je na području zaliva San Franciska", rekao je.

Možete videti kako se mutacija sa jednog područja, lako može proširiti na drugom geografskom mestu. Suthar je rekao da je ključno da nosimo maske da bi se širenje novih "mutacija" sprečilo.

"Zbog stope prenosa širenja virusa, ovo je upravo omogućilo ovom virusu da testira mutacije u prostoru", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu