Šta su tačno Kinezi rekli o efikasnosti svoje vakcine?

Kineski zvaničnici nisu rekli da su njihove vakcine "neefikasne", kako su preneli mnogi svetski mediji, i više od milion građana Srbije koji su primili jednu ili obe doze "Sinofarmove" vakcine ne bi trebalo da budu zabrinuti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: shutterstock PhotobyTawat
Foto: shutterstock PhotobyTawat

Fu Gao je šef kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a svetski mediji su u subotu pod oznakom hitno preneli njegovo navodno "priznanje" da nijedna kineska vakcina "nije efikasna".

To je izazvalo paniku u zemljama koje koriste jednu od kineskih vakcina, poput Srbije, u kojoj je najprisutnija "Sinofarmova" vakcina.

Gao, zapravo, nije ništa "priznao", a pogotovo ne da kineske vakcine "ne rade". On jeste izrekao opštepoznatu činjenicu da efikasnost kineskih vakcina, proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim tehonologijama, doslovce "nije visoka" u poređenju sa vakcinama za čiju proizvodnju se koristi najmodernija mRNK tehnologija.

Foto: shutterstock/Rido
Foto: shutterstock/Rido

To je za "Saut Čajna morning post" potvrdio i Lina Tao, kineski ekspert za vakcine. On je objasnio da je Gao poredio cepiva koja sadrže neaktivne fragmente virusa, sa savremenim mRNK vakcinama, poput "Fajzerove".

I zaista - nije tajna da "Sinofarmova"vakcina, koja je u Srbiji u širokoj upotrebi, ima efikasnost od oko 75 odsto, dok se kod "Fajzerove" vakcine taj broj penje iznad 95 odsto, što je ogromna razlika na velikim populacijama poput kineske.

"Nivo antitela koji generišu naše (kineske) vakcine je niži nego kod mRNK vakcina. Zato je prirodan zaključak da su naše neaktivne i adenovirus vakcine manje efikasne nego mRNK cepiva", kaže Tao.

Virusolog Milanko Šekler kaže za "Blic" da naši građani ne treba da brinu oko efikasnosti kineske vakcine "Sinofarma".

"Ja sam pročitao da je slaba efikasnost Sinovak vakcine koja se uopšte ne koristi kod nas. Znam da se koristi u Turskoj, Peruu i Brazilu, ali ne držite me za reč. Nikada nije bila opcija da naša zemlja dobije te vakcine! Mi za sada od kineskih imamo samo Sinofarm i njih naši građani mogu slobodno da je prime", kaže Šekler.

Da je "Sinofarmova" vakcina zaista zadovoljavajuće efikasna najbolje pokazuju novi podaci koji dokazuju da broj novozaraženih opada.

Kako je za "Blic" rekao Saša Jaćović, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), koliko su bezbedne vakcine u Srbiji govori podatak da nijedna zabeležena neželjena reakcija nije bila opasna po život.

Lina Tao, kineski ekspert za vakcine, kaže da se sada razmatra kako da se poboljša efikasnost kineskih vakcina proizvedenih tradicionalnim farmaceutskim metodama. Jedna od opcija bi bila da osobe koje su primile dve doze, na primer "Sinofarmove" vakcine u budućnosti dobiju i treću dozu, ali neke druge vakcine.

"Ipak, vakcinacija bi trebalo da se nastavi punom parom. Ne treba da čekamo na dolazak neke savršene vakcine" rekao je Tao.

Gao je izjavio da bi Kina trebalo da posveti više pažnje razvoju mRNK vakcina, navodeći da ta tehnologija pruža šansu čovečanstvu za veliki napredak u lečenju svih vrsta bolesti, poput HIV-a, raka i genetskih oboljenja.

Prema zahtevima Svetske zdravstvene organizacije, efikasnost kovid-vakcine treba da bude 50 ili više procenata, a kvalifikovani prag za većinu vakcina u svetu da budu na tržištu je 70 odsto ili više.

Od kineskih vakcina najefikasnijom se smatra "Sinofarmova", a najmanje efikasnom "Sinovakova".

"Sinovakova" je imala procenat efikasnosti od 50,4 odsto na testovima u Brazilu. Podaci o uspešnosti "Sinofarmove" se kreću između 75 i 80 odsto, dok se za vakcinu kompanije "Kansino" (Cansino) tvrdi da je uspešna u 75 odsto slučajeva. Za "Fajzerovu" taj procenat iznosi i do čak 97 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu