Gubitak čula mirisa i ukusa uopšte nije naivan - posledica kovida 19 koju ne shvatamo preozbiljno

Gubitak čula mirisa i ukusa jedan je od simptoma koji prati infekciju koronavirusom, ali on može da potraje kod osoba koje imaju takozvani dugi kovid.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

11:24

Gubitak čula mirisa i ukusa uopšte nije naivan - posledica kovida 19 koju ne shvatamo preozbiljno
Foto: Profimedia

Iako se mnogima čini da život sa dugotrajnom anosmijom nije težak, oni koji uzaludno pokušavaju da posle preležanog kovida 19 ponovo osete miris i ukus hrane kažu da je to prava agonija.

Postoji nemali broj pacijenata sa dugotrajnom anosmijom nakon preležane korone, poremećajem koji je potcenjena posledica pandemije.

"Većina onih koji su u pandemiji izgubili čula ukusa i mirisa oporave se za tri do četiri nedelje", kaže Valentina Parma, psiholog sa Univerziteta Templ u Filadelfiji, te dodaje:

"Ali, 10 do 15 odsto osoba koje su preležale kovid 19 tu posledicu vuče mesecima".
Foto: Shumytskaya Olga/Shutterstock
Gubitak čula mirisa i ukusa u pandemiji pogodio je oko deset miliona ljudi u svetu. Ukus i miris često se smatraju manje važnim od vida i sluha, i njihov gubitak doživljava se kao manje ozbiljan od drugih posledica dugog kovida, prenosi "Jutarnji list".

Parma sa tim nije saglasan, jer gubitak ukusa i mirisa mogu da iniciraju teskobu, pa čak i depresiju.

Da li će se čula ukusa i mirisa ikada vratiti? Parma kaže da je to teško predvideti.

Jedan od dobrih indikatora da su anosmičari na dobrom putu oporavka je razvoj parosmije - iskrivljenog čula mirisa. Kada, na primer, kafa miriše kao đubre, to je znak da receptori mirisa počinju da se oporavljaju.

Leka za anosmiju nema, a jedina terapijska preporuka je da se četiri različita mirisa "njuše" dva puta dnevno.

"To daje rezultate u 30 odsto slučajeva, ali tek posle tri do šest meseci redovne prakse", kaže Parma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: