Da li postoji imunitet bez antitela?

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije kaže da većina vakcina jako dobro deluje u populaciji radno sposobnog stanovništva - koje ima do 65 godina.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 11.04.2021.

09:40

Da li postoji imunitet bez antitela?
Foto: Profimedia

"Postoje blaži problemi u kategoriji starijih osoba iznad 70 i to muškaraca, koji su razvili malo slabiji humoralni odgovor kada je u pitanju Sinofarm vakcina. Dešava se i kod druguih tipova vakcina, u manjoj meri. Posebno ćemo obratiti pažnju na tu kategoriju ljudi", navela je Marija Gnjatović.

Kako je rekla, u planu je izrada nacionalne studije koja će se baviti praćenjem efekata vakcinacije.

Ona je navela da izostanak antitela ne znači da nema imuniteta.

"Antitela su potvrda da je došlo do pokretanja imunskog odgovora. Njih najlakše merimo. Izostanak ne znači da nema zaštite, jako je važan ćelijski odgovor. Izostanak humoralnog ne znači i izostanak celularnog odgovora", dodaje. Ona je navela da ima više od 12.000 mutacija koronavirusa koje su registrovane do sada.

Profesor dr Darko Nožić, infektolog, rekao je da nema razloga da vakcinacija ne bude obavezna za zdravstvene radnike.

"Za njih je obavezno da budu vakcinisani protiv nekih drugih infektivnih bolesti, a koje su znatno manje kontagiozne, poput hepatitisa B", naveo je Nožić.

Kako je rekao, situacija je bolja i brojevi novozaraženih se smanjuju.

"Jedan deo ljudi se zarazio, a raste i broj vakcinisanih, mislim da je oko četiri miliona. Zbir vakcinisanih i onih koji su preležali treba da dostigne nekih 70 ili 80 odsto", rekao je Nožić, koji očekuje da će se povoljan trend nastaviti i da mogu da se ukinu neke mere kako bi se život nastavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: