"Obavezna vakcinacija nije zadiranje u privatni život i država može da je nametne" VIDEO

Presuđujući po tužbi više roditelja iz Češke, Evropski sud je presudio da je legalna obaveza vakcinisanja dece. Pri tome se navodi da je i u demokratskim društvima neophodno da takva odredba postoji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Direktorka Jukoma dr Katarina Golubović kaže za Televiziju Prva da je Evropski sud za ljudska prava zapravo u ovom slučaju odlučivao da li odredbe češkog zakona kojim se zabranjuje deci da budu u predškolskim ustanovama ako nisu vakcinisana predstavljaju zadiranje u pravo na privatan život.

"Tu je Evropski sud bio jasan, obavezna vakcinacija jeste nešto što postoji i što štiti kolektiv i celokupno stanovništvo tako da jedna mera zabrane deci da budu u predškolskim ustanovama predstavlja jednu srazmernu meru kako bi se deca vakcinisala. Dakle, obavezna vakcinacija nije zadiranje u privatni život i ona može da se nametne od strane države. Ta mera je srazmerna cilju koj se želi postići, a to je zaštita kolektiva. Tako postavljen sistem jeste zakonit i u skladu sa ljudskim pravima."

Doktorka Golubović tvrdi da roditelji plaćaju kaznu ako ne vakcinišu dete pred polazak u školu, ali da je moguće i oduzimanje roditeljskog prava, jer se to može podvesti pod zanemarivanje deteta.

"Postavlja se pitanje srazmere ove prinudne mere sa ciljem koji se želi postići. Zakon daje mogućnost ministru da na predlog SZO proglasi vakcinaciju obaveznom i to ne samo za određene kategorije stanovništva, nego za sve. Država je obezbedila vakcine za sve i obezbedili su se uslovi, bar po pitanju broja, ali i prava, da se uvede ta vanredna mera."

Načelnik prijemnog odeljenja Urgentnog centra dr Vladimir Arsenijević kaže da ovaj soj "mutira tako da će da spušta granicu i polako prelazi na decu".

"Pre četiri dana sam na društvenoj mreži dobio na svoj privatni mobilni telefon poruku od devojčice od 12 godina iz bolnice Dragiša Mišović i nikad se gore nisam osećao. Majka mi je poslala video-klip, gde mi dete kaže: 'Doktore Vlado, ovo je bolest, mene boli'. Decu mogu da leče smao pedijatri, mi nemamo uslova za taj najgori scenario. Posle korone ljudi ne mogu da se oporave po tri-četiri meseca. Majke dolaze u vrtiće i pomažu im da presvuku decu posle toga."

Takođe, smatra da za doktora koji je odbio vakcinaciju mesta u medicini - nema.

"Sad je poenta da suzbijemo virus i spasimo decu od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole", zaključuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu