"Trka vakcina sa mutacijama virusa liči na trku u naoružanju"

U toku je trka između vakcina i mutacija koronavirusa, koja sve više liči na trku u naoružanju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock/Rido
Foto: shutterstock/Rido

Pročitajte još:

Moderna štiti od kovida šest meseci, ipak zabrinutost zbog mutiranja virusa

Besplatni brzi testovi na koronu za sve Britance

Studija iz SAD: Posledica pandemije i neurološki poremećaj

Vakcine su manje efikasne protiv nekih varijanti, a što se virus više bude širio, to će i mutacije biti češće, odnosno vakcine manje efikasne, piše Glas Amerike.

Vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderne su više od 90 odsto efikasne u prevenciji bilo kakvog zaražavanja, sa simptomima ili bez simptoma, saopštili su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji su radili studiju na zdravstvenim radnicima. Utvrđeno je da su te vakcine efikasne čak 80 odsto posle jedne doze.

Druga studija CDC sprovedena u staračkim domovima pokazala je da vakcine sprečavaju ozbiljnu bolest i smrt kod najranjivije populacije. Stariji od 65 godina su i najteže pogođeni koronavirusom u SAD, odnosno čine 80 odsto obolelih.

Više od polovine starije populacije je do sada primilo barem jednu dozu vakcine, a broj umrlih i hospitalizovanih se smanjuje.

"I to je dobra vest u vezi sa efikasnošću vakcine", rekla je direktorka CDC Rošel Valenski, ali je upozorila da istovremeno raste broj hospitalizovanih mlađih od 50 godina.

Foto: shutterstock/creativeneko
Foto: shutterstock/creativeneko

Umor od pandemije, lepše vreme i popuštanje mera doveli su do porasta broja zaraženih.

Pojedini stručnjaci strahuju da počinje četvrti talas zaražavanja, koji donosi i nove, zaraznije sojeve virusa. Iako se ne predviđa tako masovno zaražavanje u SAD kakvo je bilo do sada, "ima naznaka da se usporava pad broja zaraženih i da se dostigao plato", kaže Majkl Li sa MIT univerziteta.

Mutacija koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici (JAR) najviše zabrinjava, jer omogućava virusu da žešće napadne imuni sistem nego njegova osnovna verzija.

Pokazalo se da su vakcine kompanije Džonson i Džonson 57 odsto efikasne u sprečavanju zaražavanja tim sojem u JAR, a 72 odsto su efikasne u SAD, gde taj soj nije toliko zastupljen.

Vakcina Astrazeneke je efikasna samo 10 odsto u sprečavanju južnoafričke varijante.

Novi soj registrovan u Brazilu takođe se brže širi i pokazalo se da njime mogu da se zaraze i oni koji su već preležali koronavirus.

Soj iz Tanzanije sadrži gotovo sve do sada poznate mutacije.

Dve nove varijante registrovane su u Kaliforniji, a dve u Njujorku, i imaju mutacije registrovane u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

"Ovo je kao trka u naoružanju. Napravićemo nove lekove, nova antitela, nove varijante vakcine ako virus nastavi da mutira", rekao je profesor Džefri Šaman sa Univerziteta Kolumbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu