Ove godine bez ijednog umrlog od gripa

U Austriji od gripa ove godine nije umrla nijedna osoba, a ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober saopštio je da se pojavio prvi slučaj gripa, vezan za ulazak u Austriju iz inostranstva.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.04.2021.

09:47

Default images
Foto: Profimedia

"Čitava Evrope beleži čudo da nije bilo gripa, izuzev Portugala, Velike Britanije, Danske, Litvanije i Azerbejdžana", naveo je Anšober.

On je ukazao da je ove godine u Austriji bilo infekcija sličnih gripu, ali da nije zabeležena, izuzev aktuelnog uvezenog slučaja, aktivnost gripa, pa tako nije bilo ni umrlih od gripa.

U prošlosti je uvek više hiljada osoba umiralo tokom sezone gripa. Tako je u sezoni 2016-2017. zabeležen rekordan broj žrtava gripa - 4.436.

Godinu dana kasnije registrovan je 2.851 umrli od gripa, u sezoni 2018-2019. bila su 1.373 preminula, a 2019-2020. bilo ih je 834.

"Mere za zaštitu od koronavirusa od maske do distance, i higijena, nisu samo smanjile infekciju ovim virusom, već su po prvi put sprečile i talas gripa, i time velikih broj umrlih, koji bi bili dodatno opterećenje po zdravstveni sistem", rekao je Anšober.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: