Detaljnije o kineskoj vakcini: Kako i koliko dugo vas štiti vakcina "Sinofarma"?

Na koji način deluje kineska "Sinofarmova" vakcina, koju je primilo i najviše građana u Srbiji, objašnjeno je u tekstu američkog "Njujork tajmsa".

Podeli
Ilustracija: Fotomedia
Ilustracija: Fotomedia

"Početkom 2020. godine Pekinški institut za biološke proizvode napravio je 'mrtvu' vakcinu BBIBP-CorV protiv koronavirusa. Klinička ispitivanja koja je vodila državna kompanija 'Sinofarm' pokazala su da je ona imala stopu efikasnosti od 79 odsto. Kina je odobrila ovu vakcinu i počela da je izvozi u druge zemlje", piše "Njujork tajms".

BBIBP-CorV deluje tako što podstiče imuni sistem da stvara antitela protiv SARS-CoV-2 koronavirusa. Antitela se vezuju za proteine, poput spajk proteina.

Da bi napravili ovu vakcinu, naučnici iz Pekinga istraživanja su počeli sa tri varijante koronavirusa iz uzoraka krvi pacijenata iz Kine. Od te tri, nakon prve faze istraživanja, odlučili su da rade samo na jednoj, koja se najbrže razmnožava u ćelijama bubrega majmuna.

Kada su napravili velike zalihe koronavirusa, prelivali su ih beta-proiolaktinom, jedinjenjem koje zaustavljalo deobu koronavirusa, vezujući se za gene. Takvi "mrtvi" virisi više nisu mogli da se replikuju i dele.

Nakon toga, pekinški naučnici su pomešali inaktivne viruse s jedinjenjem na bazi aluminijuma, koje se koristi više od 90 godina u vakcinama da bi stimulisalo imuni sistem da pojača svoj odgovor na vakcinu, piše "Njujork tajms".

Kako deluje "Sinofarmova" vakcina?

Pošto su koronavirusi u BBIBP-CorV mrtvi, mogli su da se ubrizgaju u ruku, a da se osoba ne razboli od kovida 19.

Kada uđu u telo, neke od inaktiviranih virusa proguta vrsta imune ćelije koja se naziva ćelija koja prezentuje antigen. Ćelija koja prezentuje antigen cepa koronavirus i prikazuje neke od njegovih fragmenata na površini. Takozvana pomoćna T-ćelija može otkriti taj fragment. Ako se taj fragment uklopi u jedan od površinskih proteina, T-ćelija se aktivira i može da pomogne da se i druge imune ćelije aktiviraju i reaguju na vakcinu.

Druga vrsta imunih ćelija, B ćelije, takođe se mogu sresti s inaktiviranim koronavirusom. B ćelije imaju površinske proteine, a neki od njih mogu da se zakače za koronavirus. Kada se B ćelija zaključa, ona može da povuče deo virusa ili ceo virus unutra i na svojoj površini predstavi fragmente koronavirusa.

Jednom kada se vakcinišete sa BBIBP-CorV, imuni sistem može da odgovori na infekciju živim koronavirusima. B ćelije proizvode antitela koja se lepe za uljeze. Antitela koja ciljaju protein klas mogu sprečiti virus da uđe u ćelije.

Klinička ispitivanja Sinofarma pokazala su da BBIBP-CorV može da zaštiti ljude od kovid 19 virusa, ali još niko ne može da kaže koliko ta zaštita traje. Moguće je da nivo antitela opada tokom meseci, ali imuni sistem takođe sadrži posebne ćelije zvane memorijske B ćelije koje mogu da zadrže informacije o koronavirusu godinama ili čak decenijama.

Faze istraživanja

U junu su kineski naučnici izjavili da je vakcina pokazala odlične rezultate na majmunima. U prvoj faze istraživanja dokazali su da vakcine nikakve ozbiljne nusefekte kod ljudi, ali da stvara antitela kod ljudi.

Faze

* jul - počela treća faza u Ujedninjenim Arapskim Emiratima,

* avgust - treća faza počela i u Maroku,

* novembar - direktor Sinofarma je rekao da je u Kini vakcinisano više od milion ljudi,

* 30. decembar - Sinofarm je objavio da je vakcina efikasna 79,34 odsto, a kineska vlada je to i potvrdila,

* 16.januar - prvih milion doza Sinofarmove vakcine stiglo je u Srbiju, a do sada ih je primilo više od 1,3 miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu