Na korak do života bez maski: Da li će Srbija slediti primer Izraela? VIDEO

Izrael je prva zemlja u svetu koja je vakcinisala 80 odsto stanovnika, što je broj novoobolelih smanjilo na prihvatljivih 260, i umrlih na manje od 30 dnevno.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

11:59

Default images
Foto: Printscreen/Prva TV

O tome da li Srbija može da primeni nešto od iskustava Izraela, gde vakcinacija takođe nije obavezna, govorio je počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, koji se putem Skajpa uključio u program TV Prve.

Nikolić kaže da je do visokog procenta vakcinisanih u Izraelu došlo korelativnim spletom prepoznatog promotivnog potencijala od Fajzera sa jedne strane, i karakterom izraelske startap nacije, sa druge strane.

"Ova američka nacionalna farmaceutska korporacija sagledala je Izrael kao idealnog partnera za efikasno sprovođenje masovne vakcinacije u izolovanim geopolitičkim uslovima. Izraelci su se masovno i vrlo disciplinovano odazvali ovom pozivu, posebno sekularna i nacionalna religiozna populacija, kao i starija populacija. Vrlo jednostavne sms poruke su redovno pozivale građanstvo na vakcinisanje, i protekom 8-10 dana od revakcinisanja, na isti način smartfonima primani su zeleni pasoši, koji omogućavaju ulaske u razne društvene aktivnosti."

Od početka vakcinacije,16. decembra prošle godine, u Izraelu je svakodnevno Fajzer-Biontekovu vakcinu primilo u proseku oko 150.000 građana. Nikolić kaže da je za to zaslužna blagovremena vakcinacija i neopterećenost samom cenom u početku, ali i da nemogućnost izbora vakcine ni na koji način ne umanjuje značaj drugih vakcina.

"Izrael eksplicitno prati FDA (američka uprava za hranu i lekove), i čak je strožiji u mnogim slučajevima. Moram da vas podsetim na giganta generičke farmaceutike, globalno gledano, Tevu, i samim tim koristi se Fajzer, i donekle Moderna. To ni na koji način ne umanjuje značaj drugih vakcina i odnos Izraela prema drugim vakcinacijama širom sveta. Kalkulacija je da bi nizak procenat vakcinacije ugrozio zdravlje i živote građana, a da ne govorimo da bi opšte socijalno i društveno stanje izostankom sa radnih mesta bilo neuporedivo skuplje", objašnjava Nikolić.

On kaže da je, od skoro 9,2 miliona Izraelaca, vakcinisano 5.268.000 prvom, a revakcinisano 4.838.000 ljudi.

"Kada tome dodate povoljnu starosnu strukturu Izraela, učešće mlađih od 16 godina i onih koji su prezdravili koronu, to je i ovaj rezultat zavidniji. Najbitnije je da je indeks zaraznosti pao na ohrabrujućih 0.66%, a ima dana kada je i ispod, i to nesumnjivo vodi ovu zemlju ka tzv. efektu krda, odnosno uspešnog efekta kolektivnog imuniteta."

Inače, prema Nikolićevim rečima, nakon punih 13 meseci gotovo potpunog odsustva društvenih aktivnosti, Izrael je zakoračio u četvrtu fazu relaksacije restrikcija radi ublažavanja pandemije kovida 19. Zaposleni su se vratili na svoja radna mesta u punom kapacitetu, đaci i studenti u svoje klupe, mada još uvek delimično, a sportsko-rekreativna, kulturno-umetnička i zabavna događanja, kao i šoping centri, restorani i ugostiteljski objekti su u procesu potpunog povratka u redovne uslove funkcionisanja.

"Juče smo primili jako ohrabrujuću vest da bi prva etapa odobrenja nenošenja maski bila doneta već tokom današnjeg dana, i ona će se odnositi na borbene jedinice koje se bave obukom, ako vrše svoje dužnosti na otvorenom prostoru, pod uslovom da je među njima više od 90 procenata vakcinisanih", naglašava Nikolić.

Kada se govori o antivakcinalistima, on kaže da je to u Izraelu marginalna pojava, dok Izrael ima drugi problem, a to je raznolikost tamošnjeg stanovništva.

"Kada uzmete sa jedne strane arapsku manjinu, odnosno beduinsku provinijenciju u okviru nje, i ultrareligiozne Jevreje - način njihovog života, uslove u kojima žive, odnos prema obrazovanju, prikrivena masovna prisustva venčanjima i sahranama njihovih verskih lidera, tu je bio ozbiljan problem. Međutim, odnos generalne populacije prema pojavama onih koji ideološki odbijaju da se vakcinišu je potpuno zaprepašćenje, doživljavaju ih kao izuzetno neodgovorne osobe", kaže Nikolić i poziva građane Srbije da pomno prate sugestije i uputstva domaćih vrhunskih stručnjaka u oblasti javnog zdravstva.

"Uredno pozivanje, uredno vakcinisanje i stvaranje ovog efekta kolektivnog imunizacije su danas više nego jasni i prisutni", zaključuje Nikolić i dodaje da ako sve bude teklo dobro, po Fajzerovim i oksfordskim ispitivanjima, populacija od 12 do 16 godina, za nekih dva do tri meseca bi mogla da započne vakcinaciju u Izraelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: