Da li znate koje namirnice su štetne za vaše srce?

Konzumiranje hrane koja je dobra za srce do sada je bilo prilično jednostavno. Izbegavajte hranu s puno holesterola i soli, te preskočite masne delove mesa – nije lak zadatak ali barem ste znali šta da radite.

Zdravlje

Izvor: Fini recepti

Subota, 03.04.2021.

14:13

Default images
Foto: Profimedia

Međutim, nova istraživanja malo su zakomplikovala sve ove savete. Samo u poslednjih nekoliko godina studije su otkrile da holesterol, natrijum i mast, klasični negativci za srce, nisu toliko štetni koliko se do sada mislilo.

Čak bi i zasićene masti mogle da budu oslobođene krivice – iako je istina da su zasićene masne kiseline povezane sa srčanim oboljenjima, konzumacija takvih masti u obliku hrane neće nužno povećati nivo zasićenih masti u vašoj krvi.

Drugim rečima, ako hrana sadrži neku komponentu, konzumacija te hrane neće nužno povećati njenu količinu u vašem organizmu. No i dalje je veoma važno šta jedemo. Ipak, ukoliko želite da očuvate zdravlje svog srca, ove namirnice svakako bi trebalo da izbegavate.

Gazirani sokovi

Takozvani "jednostavni šećeri", poput onih koji se nalaze u gaziranim sokovima, mogu da podstaknu upalne procese i povećaju nivo šećera u krvi. Sve će to staviti dodatan pritisak na vaše krvne sudove i povećati rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Što više gaziranih sokova konzumirate, veći je i rizik.

Pečeni deserti

Čini se da sva hrana koja u sebi sadrži šećer, smeđi šećer, kukuruzni ili javorov sirup, med, melasu i ostale zaslađivače, može da izazove veću količinu oksidativnog stresa.

Kao rezultat, ove poslastice - kao što su pite i torte, mogu da dovedu do začepljenja krvnih sudova, hipertenzije, zatajenja srca i ostalih kardiovaskularnih oboljenja.

Viršle i kobasice

Obrađeno meso kao što su viršle i kobasice, najčešće su prepune raznih aditiva, koji se povezuju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Iako još uvek nije poznato tačno koji aditivi su uzrok, najbolje je kloniti se ovih namirnica ili njihovu konzumaciju svesti na minimum.
Foto: Profimedia
Margarin

Nedavna istraživanja učvrstila su tvrdnje da maslac nije štetan za vaše srce. S druge strane, margarin je izvor nezdravih trans-masnih kiselina, koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Slanina

Iako zasićene masti polako gube svoj loš glas, masni delovi mesa kao što su slanina i rebarca svejedno mogu da stvore nevolje s vašim srcem. Iako se vode beskrajne debate o tome da li je crveno meso zaista štetno za srce, najbolja opcija u međuvremenu je konzumiranje laganijih delova mesa.

Rafinisani ugljeni hidrati

Rafinisani ugljeni hidrati prepuni su šećera i raznih aditiva, koji nikako nisu dobri za vaše srce. Začini poput kečapa i preliva za salate, kao i kupovni umaci za testeninu, hleb i bezmasni jogurt, najčešći su izvori šećera i rafinisanih ugljenih hidrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: