Fajzer: Vakcina 91 odsto efikasna, štiti od južnoafričkog soja

Kompanije Fajzer i Biontek saopštile su danas da je njihova vakcina protiv kovida 19 gotovo 91 odsto efikasna u sprečavanju koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.04.2021.

14:07

Default images
EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo

Pozivajući se na ažurirane podatke iz istraživanja, kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije koronavirusom među učesnicima ispitivanja u Južnoj Africi, gde je dominantan novi soj virusa B1351, iako je broj učesnika u istaživanju bio relativno mali - 800.

Nova stopa efikasnosti od 91,3 odsto niža je u odnosu na 95 odsto, koliko je prvobitno objavljeno u novembru sa 44.000 učesnika u ispitivanju, navodi Rojters i dodaje da se otada pojavilo mnoštvo novih sojeva virusa širom sveta.

Izvršni direktor Fajzera Albert Burla je rekao da ažurirani rezultati, koji uključuju podatke o ispitivanju na više od 12.000 ljudi vakcinisanih najmanje šest meseci, omogućavaju Fajzeru i Bionteku da podnesu zahtev za dobijanje punog odobrenja u SAD.

Trenutno je vakcina odobrena po hitnom postupku od američke administracija za hranu i lekove.

Rezultati ispitivanja "donose prve kliničke rezultate prema kojima vakcina može efikasno da zaštiti od cirkulišućih sojeva, što je ključni faktor za postizanje imuniteta stada i okončanje pandemije", izjavio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Stručnjaci, međutim, strahuju da bi novi sojevi kovida 19 iz Južne Afrike i Brazila mogli biti otporniji na postojeće vakcine i lečenje.

Više od 300 slučajeva južnoafričkog soja je otkriveno u 25 američkih država, prema američkim federalnim podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: