Druga doza kineske vakcine nakon šest meseci je pun pogodak: Efikasnost do 90 odsto

Kineska kompanija specijalizovana za vakcine "Kansino bajolodžiks" (CanSino Biologics) saopštila je da efikasnost njene vakcine protiv kovida 19 u jednoj dozi može s vremenom opasti, mada bi trebalo da ima stopu od 50 odsto ili više najmanje pet do šest meseci nakon imunizacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

12:52

Druga doza kineske vakcine nakon šest meseci je pun pogodak: Efikasnost do 90 odsto
Foto: Tanjug/AP

"Druga doza data učesnicima ispitivanja šest meseci nakon njihove prve injekcije mogla bi pružiti značajnu zaštitu, jer sedam do deset puta povećava nivo antitela i efikasnost vakcine ide i preko 90 odsto", rekao je Džu Tao, glavni naučnik te kompanije, u internet-prezentaciji o kojoj je Rojters juče izvestio, navodi Gardijan.

Kompanija je u februaru saopštila privremene podatke koji su pokazali da je vakcina efikasna 68,83 odsto u sprečavanju simptoma kovida 19 dve nedelje nakon vakcinacije, ali je stopa pala na 65,28 odsto nakon četiri nedelje.

Gardijan prenosi da je ova kineska vakcina odobrena u Kini, Pakistanu, Mađarskoj i Meksiku, a Kansino planira kliničko ispitivanje u Kini za verziju vakcine koja se primenjuje inhalacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: