Doktor Kon za B92.net: Proveravao sam antitela, ali to ne treba da se radi

Epidemiolog Predrag Kon je u razgovoru za B92.net kazao da se testirao na antitela, a potom nam je objasnio zbog čega više to ne želi da radi.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2021.

13:12

Doktor Kon za B92.net: Proveravao sam antitela, ali to ne treba da se radi
Tanjug/Rade Preliæ

Budući da je testiranje na antitela postalo veoma popularno, dr Kon je naveo da se i sam testirao i potvrdio da je "to zaista postalo moderno, dakle, neka nova moda".

"Proveravao sam antitela, jer moram, budući da imam zdravstvene tegobe", navodi on za B92.net. Kon, ipak, dodaje - "Ne mislim više to da radim, niti mislim da je to pametno".

Kako je napomenuo, revakcinisani građani ne treba da proveravaju antitela, jer je sve već ispitano.

"Ljudi treba da shvate da je sve već ispitano. Primera radi, kod vakcine sinofarm 78 odsto vakcinisanih će imati antitela, a preostali neće, ali to ne znači da neće biti zaštićeni", napomenuo je on i dodao da je suština u tome da će na tom testiranju "svaki peti biti negativan na antitela, dok će se vakcinacijom stvoriti veći broj antitela".

"Vrlo jednostavno"

Upitan da prokomentariše kako je moguće da dođe do zaražavanja ukoliko je primljena prva doza vakcine, Kon pojašnjava "da je vrlo jednostavno i moguće da se tako nešto dogoodi".

"Ako dođe do toga, to znači da još uvek nije stečena zaštita", navodi.

"Dakle, od momenta prve doze je potrebno šest nedelja do zaštite, što znači da osobe koje su primile vakcinu ne razvijaju odmah imunitet na koronavirus, tako da je potrebno primiti i drugu dozu", objašnjava Kon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: