Zelić iz Agencije za lekove: Ukupno 626 neželjenih reakcija, ništa što bi nas zabrinulo

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da je do sada u Srbiji prijavljeno ukupno 626 slučajeva neželjenih reakcija nakon vakcinacije protiv koronavirusa, kao i da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon prijema AstraZeneke vakcine.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.03.2021.

10:54

Zelić iz Agencije za lekove: Ukupno 626 neželjenih reakcija, ništa što bi nas zabrinulo
Foto: Printskrin/TV Prva

Zelić je rekao da je kontinuirano praćena bezbednost i AstraZeneka vakcine, čija je primena bila suspendovana u pojedinim zemljama, ali i svih drugih.

"Trenutno imamo 82 prijavljena slučaja neželjenih reakcija na AstraZeneka vakcinu, ali su su one sve bile očekivano uobičajeno blage, a tako je bilo uglavnom i za sve ostale vakcine - bol na mestu primene, otok, malaksalost, povišena temperatura. Ništa što bi nas zabrinulo", rekao je Zelić.

On je istakao da nije bilo nijednog prijavljenog slučaja embolijskih ili trombolitičkih poremećaja, opstrukcije i prekida protoka krvi kroz krvne sudove koji su izazvali tu zabrinutost u EU.

"Ostajemo na onom putu koji je najbitniji - to je put vakcinacije", rekao je Zelić i dodao da svakodnevno prate izveštaje o svim neželjenim reakcijama.

Zelić je naveo da se od 626 slučajeva neželjenih reakcija, njih 200 odnosilo na Fajzer vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na rusku i 82 na AstraZeneku.

On je naglasio da svi ti slučajevi spadaju u kategoriju blažih bilo lokalnih ili sistemskih neželjenih reakcija. Na pitanje da li je bilo gradjana koji su morali u bolnicu zbog neželjenih reakcija, Zelić je odgovorio da je bilo nekoliko slučajeva težih neželjenih reakcija.
Foto: shutterstock/OrelPhoto
"Ukupno su četiri povezana s vakcinama. Prijavljuju se i druge neželjene reakcije težeg tipa, ali se pokazuje istragom da one nemaju veze sa vakcinama i to je jako bitno da gradjani razumeju da se mi maksimalno posvećujemo svakom ovom slučaju, da istražujemo šta se desilo i dolazimo do odgovora koji je u interesu pre svega populacije, ali i zaštiti od kovida", objasnio je Zelić.

On je ukazao da, kada se uporede sve te neželjene reakcije, ne mogu se staviti u istu kategoriju sa onim što može da izazove koronavirus. Zelić je gostujući na RTS naveo da su građani koji su bili u bolnicama sada dobro i da nikakvih dugotrajnih posledica nije bilo.

"Pokazalo se, što nas posebno raduje, da su vakcine, i pored onoga što se govorilo da su brzo razvijene, naprotiv izuzetno bezbedne, ali i efikasne", rekao je Zelić. On je naglasio da je ovo prelomni trenutak u vakcinaciji i da se očekuju efekti do kojih je došlo u Izraelu, Emiratima i SAD, kada nema više u bolnicama onih koji su se vakcinisali, zato što vakcine sprečavaju dve ključne posledice - hospitalizaciju i smrt.

"To je ono čega neće biti ubuduće, ako nastavimo vakcinaciju ovim tempom", naglasio je Zelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: