Dr Timotijević: "Od korone sve više oboljevaju oni između 40 i 60 godina"

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Ljilja Timotijević izjavila je da su juče pregledana 294 pacijenta koji imaju potvrđen kovid 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 19.03.2021.

08:55

Dr Timotijević:
Foto: deposit/kirirurisu.gmail.com

"Za razliku od prethodnih perioda, kada smo u sekundarne i tercijarne ustanove slali oko sedam odsto dijagnostikovanih, sada je to oko 10 odsto, dnevno šaljemo u bolnice između 25 i 30 pacijenata", rekla je Timotijevićeva za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Podjednak je broj žena i muškaraca, ali je upozorila da sve više oboleva mlađa populacija, kako je navela, starosti između 40 i 60 godina.

"Osim novootkrivenih slučajeva, veliki je broj postkovid pacijenata, koji su preležali, ali se ponovo javljaju zbog tegoba koje i dalje osećaju. Zamaranje, malaksalost, iscrpljenost, ograničen im je i otežan svakodnevni život", istakla je doktorka Timotijević, preneo je sajt RTS.

Кod takvih pacijenata insistira se na kontinuiranom uzimanju sve terapije za njihove propratne bolesti, ali i na pregledima kardiologa, neurologa, u zavisnosti od toga koje tegobe imaju.

Gradski zavod ima novi skener, koji će služiti za kompletnu dijagnostiku i kovid i nekovid pacijenata.

"Pregled nekovid pacijenata na ovom skeneru se radi svim radnim danima, a kovid-pacijenti pregledaju se skenerom četvrtkom i petkom po podne", navela je doktorka Timotijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: