Dr Srđa Janković: "Antitela nisu sigurna mera zaštite" VIDEO

Veza antitela i vakcinacije je nešto složenija, te ne mora da znači da onaj ko nema antitela posle revakcine nije zaštićen. Imunolog dr Srđa Janković podvlači da je kod 97 odsto ljudi koji prime dve doze potrebno vakcini oko tri nedelje da pomogne organizmu da ostvari imunski odgovor, odnosno da se upamti antigen koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 17.03.2021.

11:05

Dr Srđa Janković:
Foto: Printskrin/Prva TV

"Antitela jesu dobra mera za veći imunski odnos, ali ne postoji niti linearni odnos između broja antitela i stepena zaštićenosti. Nisu ni svi testovi na antitela isto, ne vezuju se uvek te probe na isto mesto, ista antitela neće uvek dati isti rezultat na dva različita testa", kazao je Janković za Televiziju Prva.

Dr Janković ukazuje na to da je najbolje sačekati tri do četiri nedelje sa proverom antitela, kao i da ko se razboli posle druge doze obično ima blažu kliničku sliku, dok smatra da je onaj ko se razboli nekoliko dana po primanju prve doze vakcine, verovatno već bio zaražen.

"Nama antitela služe u dijagnostici i za epidemiološko praćenje, takozvane studije seroprevalencije, ali kao test da li je neko zaštićen posle primanja vakcine, to nije adekvatno. I zbog toga imunolozi apeluju da rutinska provera antitela nakon vakcinacije nije način da proverimo da li je vakcina delovala. Ne možemo tako proveriti ćelijski imunitet, koji je mnogo važniji, i na raznim testovima možemo dobiti rezultat koji se razlikuje kvantitativno, a da to ne znači da je zaštita onoliko manja koliko smo manju brojku dobili."
Astrazenekina vakcina: Nema dokaza da je povećan rizik

Na pitanje novinara da prokomentariše obustavu vakcinacije Astrazenekinom vakcinom u nekim zemljama kaže:

"Povučena je na osnovu takozvanog principa predostrožnosti. Vrlo rigorozno primenjen u nekim zemljama, videćemo da li je i prestrogo. Međutim, nema dokaza da su neželjeni događaji, u ovom slučaju pojava krvnih ugrušaka, da su zaista uzrokovani vakcinom, štaviše, to je ekstramalo verovatno", kazao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: