Gnjatovićeva: Tek oko mesec dana posle revakcine dobija se pun imunitet VIDEO

U Srbiji je najviše građana vakcinisano kineskom vakcinom Sinofarm, a saradnica Instituta za primenu nuklearne energije docentkinja doktorka Marija Gnjatović rekla je da je vakcini potrebno vreme da deluje, kako bi se stvorio pun imunitet.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

11:50

Gnjatovićeva: Tek oko mesec dana posle revakcine dobija se pun imunitet VIDEO
Ilustracija/Foto: DragonImages/Depositphotos

"Najveći broj u Srbiji je primio Sinofarm vakcinu, koja indukuje stvaranje imunskog odgovora jedno dve nedelje nakon primene druge doze, ili kasnije. Znači tek jedno mesec dana nakon te druge doze možemo se osećati bezbednije", rekla je Gnjatovićeva uključivši se u program Prve TV.

Ona je rekla da među zaraženima ima i onih koji su primili prvu, ali i onih koji su dobili i drugu dozu vakcine protiv koronavirusa.

"Za sada znam da ima slučajeva prijavljenih vakcinisanih koji su primili prvu dozu, da su se zarazili između prve i druge doze, ima i onih koji su se zarazili i nekoliko dana nakon primanja druge doze", navela je.

Kaže da ne zna za slučajeve da su neki koji su primili drugu dozu, a da je prošlo nekoliko nedelja od toga, razvili težu kliničku sliku.

"Sve je to očekivano. Ako se desi da ste pokupili koronavirus nekoliko dana nakon druge doze ili nekoliko dana pre primanja druge doze, vas zaista taj imunitet od vakcine ne može da štiti, jer on još ne postoji", objasnila je Gnjatovićeva.

Govoreći o deci pedijatar dr Saša Milićević rekao je da se ranije smatralo da majka ne može da prenese koronavirus na dete, ali da se kasnije pokazalo da može.

"Klinička slika je mnogo blaža kod dece nego kod nas odraslih", naveo je doktor, te dodao:

"Ako je to jedna zdrava beba, a dobije koronu, za sada iskustvo pokazuje da će dobro to podneti.. Nadam se da dalje mutacije virusa neće dovesti do toga da postane mnogo infektivniji za decu".

Na pitanje kako prepoznati da li dete ima koronu ili plače zato što mu rastu zubi, dr Milićević je naveo:

"Najvažniji podatak je da li neko u okruženju ima kovid-infekciju, mama, tata, baba, ili je bilo na nekom rođendanu, nekom skupu gde bi dete moglo da se inficira. Ovako, ne treba praviti paniku".

Ako dete ide u vrtić, kako je napomenuo, a dobije temperaturu i curi mu nos, ne treba odmah pomisliti na kovid. Treba ga izdvojiti, osim od ljudi sa kojima je u kontaktu, ne treba ga pustiti u vrtić i treba zvati dom zdravlja.

Pogledajte više u video-prilogu o tome šta ako se zarazite između dve vakcine:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: