Dr Stojanović objasnio šta to zapravo puni bolničke krevete i od kog soja Srbija najviše strahuje

Britanski soj virusa trenutno nam pravi najveći problem i upravo on je razlog zbog koga raste broj zaraženih, kao i broj teško obolelih u Srbiji. Za ovaj virus lekari kažu da se bukvalno "lepi za pluća". Ali iskustva nekih naših lekara pokazuju i da je po svom načinu delovanja, ne samo zarazniji, već i opasniji. A da problem bude još veći, tu ne prestaju brige naših doktora, jer tek strahuju od brazilskog soja, koji još nije registrovan u Srbiji.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2021.

15:08

Dr Stojanović objasnio šta to zapravo puni bolničke krevete i od kog soja Srbija najviše strahuje
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Naime, kako je nedavno objasnila virusologinja dr Tanja Jovanović, "britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se osam nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća. Jedna od tih mutacija promenila je sastav površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju, čime je omogućeno brže razmnožavanje virusa, a to za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu". Zbog ovoga, smatra ona, dolazi do bržeg prenošenja virusa.

Na ovu konstataciju njen kolega v. d. direktora Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" - Palilula dr Aleksandar Stojanović za B92.net kaže da je soj iz Velike Britanije 70 odsto zarazniji od bilo kog drugog soja, ali da se pokazalo i da je ozbiljnija pretnja.

"Lakše se stvara infekcija, za 24 sata se zalepi za pluća, a upala plućnog krila može da se desi i bez temperature, samo sa malaksalošću i otežanim disanjem. Takav pacijent mora da bude hospitalizovan i priključen na respirator u roku od 48 do 72 sata. Dakle, klinička slika se ubrzava, nema onog perioda od 5 do 7 dana kao kod običnog koronavirusa kada dolazi do postepene pojave simptoma. Zato je ovoliko bolesnih, a pitanje je vremena kada će kod nas da dođe brazilski soj, koji je još virulentniji", ističe dr Stojanović.
Foto: Printskrin/B92
Tvrdnje našeg sagovornika idu uporedo sa najnovijim komparativnim studijama, koje su potvrdile da je smrtnost kod zaraženih tzv. britanskim sojem korone "značajno veća" nego kod zaražavanja drugim varijantama i veća je za 30 odsto, pa i znatno više.

Ono u čemu su svi lekari saglasni je to da ova mutacija virusa ne utiče na smanjenje efikasnosti vakcine protiv korone. Lekari su saglasni i u tome da dijagnostički testovi koji se koriste za dokazivanje novog koronavirusa jednako dobro detektuju prisustvo koronavirusa, kako u uzorku iz nosa, tako i iz ždrela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: