Amerikanci najavili novi lek protiv korone

Iz američke kompanije Eli Lili najavljen je novi lek protiv kovida 19 koji, prema rezultatima ispitivanja 750 slučajeva, smanjuje broj teških formi bolesti i smrtnost kod zaraženih za 87 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock/Halfpoint
Foto: shutterstock/Halfpoint

Pročitajte još:

"Čudotvorni" lek protiv korone stiže u Srbiju: Daje se u jednoj dozi i u samo četiri situacije

Kineska vakcina efikasna i protiv brazilskog soja koronavirusa

Kineska vakcina efikasna i protiv brazilskog soja koronavirusa

Rezultati su dobijeni nakon druge velike studije o efektima terapije sa antitelima bamlanivimab i etesevimab, koja se pokazala efikasnom u lečenju blažih i srednje teških formi kovida 19, preneo je Rojters.

Šef naučnog tima kompanije Eli Lili, Danijel Skovronski, izrazio je očekivanje da će dobijeni rezultati podstaći lekare na širu primenu ovih antitela u borbi sa bolešću.

"Očekujem da će ovi podaci nastaviti da povećavaju upotrebu antitela", rekao je Skovronski dodavši da kombinovana terapija nudi veću zaštitu od novih sojeva kovida 19.

Američki regulatori odobrili su u februaru kombinovanu terapiju za upotrebu kod pacijenata sa visokim rizikom od razvoja ozbiljnih komplikacija. Evropski regulatori su u martu predstavili njegovu upotrebu.

Sjedinjene Države su se u februaru dogovorile da kupe najmanje 100.000 doza kombinovane terapije.

Skovronski je rekao da je kompanija "Ilaj Lili" spremna da proizvede milion doza kombinovane terapije u narednim mesecima i da je u aktivnim pregovorima kako bi lekom opskrbila vlade širom sveta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, da će Srbija nabaviti terapiju ovog proizvođača kako bi se zaštitili životi najugroženijih osoba koje su zaražene koronavirusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu