Kuba ispituje 4 vakcine, Italija još radi na jednoj

List "Manifesto" kritikuje slabe rezultate italijanskih naučnika koji godinu dana od početka pandemije kovida 19 "još razvijaju domaću vakcinu", nasuprot Kubi, gde su u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja delotvornosti čak četiri vrste.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, PhotobyTawat
Foto: shutterstock, PhotobyTawat

Pročitajte još:

Jedna doza Fajzerove vakcine dovoljna?

"Od novog soja obolevaju i osobe koje su preležale kovid 19"

Kako će izgledati kovid-pasoši, i kada da ih očekujemo? VIDEO

Kubanske vakcine "soberana 1" i "soberana 2", "mambisa" i "abdala" su proizvodi grupe "Biokubanafarma", koja obuhvata 32 biotehnološke i farmaceutske firme, a zapošljavaju 80.000 radnika, podseća list.

Direktor odeljenja Grupe za nauku i inovacije Rolando Perez Rodrigez je izjavio da se sve kubanske vakcine baziraju na antigenima, a ne na genetskom materijalu virusa, kako bi se u organizmu provocirala odbrambena reakcija i sprečilo širenje zaraze.

"To su tehnike kojima smo već eksperimentisali u proizvodnji vakcina za dečje bolesti, što nam daje prednost prilikom odobravanja upotrebe vakcina", tvrdi Rodrigez.

List "Manifesto" pohvalno piše o kubanskom programu zaštite od virusa. Među 11 miliona stanovnika ukupno obolelih je bilo do sada malo više od 53.000, a preminulo je 336 zaraženih.

Kuba planira da proizvede 100 miliona doza vakcine i da do kraja godine imunizuje sve svoje stanovnike, a da ostatak leka izveze u druge zemlje.

Jedna od vakcina "Mambisa", koja je, takođe, u trećoj finalnoj fazi potvrde, biće primenjivana u vidu nazalnog spreja, a narednih meseci će početi eksperimenti sa vakcinom za prevenciju kovida kod dece i mladih od 5 do 18 godina.

"Fini rezultati za zemlju koja je sve ovo uspela uprkos američkom embargu i ograničenjima pomorskog i avionskog saobraćaja u svetu zbog pandemije kovida 19", zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu