Oralni lek za kovid 19? Firma navodi "ohrabrujuće rezultate"

Farmaceutski div Merk i američka laboratorija objavili su juče napredak u ispitivanju oralnog leka protiv kovida 19, antivirusnog preparata koji pozitivno utiče na smanjenje virusnog opterećenja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Budući da postoji potreba antivirusnog lečenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati", navodi u saopštenju Vendi Peinter iz "Ridgeback Biotherapeutics".

Merk je krajem januara prekinuo rad na dve potencijalne vakcine protiv kovida 19, ali nastavlja istraživanja dva leka protiv te bolesti, uključujući molnupiravir, razvijen s američkim firmom "Ridgeback Bio".

Smanjeno virusno opterećenje

Lek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana lečenja, navela je firma u subotu na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je provedena na 202 pacijenta koji nisu bili hospitalizovani, a imaju simptome kovida 19.

Lekovi protiv gripa poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se propisuju protiv sezonskog gripa, a sada se pokušava naći lek protiv kovida 19.

Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, "posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju kovid 19 u početnoj fazi i koje su primile molnupiravis", tvrdi Vilijam Fišer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Univerzitetu Severne Karoline.

Merk radi i na leku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 odsto smanjio rizik od smrti ili zastajanja disajnog sistema kod hospitalizovanih pacijenata s umerenim ili teškim oblicima kovida 19, objavila je firma krajem januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu