Nemački imunolog: "Treba prvo vakcinisati one s najviše kontakata, to smanjuje pandemiju"

Prioritet za vakcinisanje protiv koronavirusa trebalo bi da se određuje prema broju kontakata neke osobe jer bi to "imalo mnogo veći učinak" na pandemiju, rekao je nemački imunolog Mihael Mejer-Herman za lokalne medije.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 07.03.2021.

13:24

Default images
Foto: Profimedia

Mejer-Herman, iz Helmholcovog centra za istraživanje infekcija, istakao je da je vakcinisanje prvo starijih ljudi, što su dosad učinile Nemačka i mnoge druge zemlje, značajno smanjilo stopu smrtnosti, ali kako ta grupa ima najmanje kontakata, to nije imalo veći učinak na pandemiju.

Njegove izjave za berlinski list "Tagesšpigel" usledile su u vreme frustracije u Nemačkoj zbog sporog procesa vakcinacije.

Kritikovao najavu popuštanja mera

Mejer-Herman takođe je kritikovao planove za postupno popuštanje ograničenja i istakao širenje britanske varijante koronavirusa.

Očekuje da će broj slučajeva eksplodirati i referisao se na situaciju u Irskoj, Velikoj Britaniji, Portugalu i Češkoj, prenosi "Indeks".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: