Šta se događa sa telom ako previše sedimo svakog dana?

Ako dosta vremena provodite u sedećem položaju bez pauze, trebalo bi da budete svesni rizika koje to nosi.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

20:51

Default images
Foto: Depositphotos/gpointstudio

Bolovi u leđima

"Loše držanje može dovesti do bolova, ali kada nanesete veću štetu svom telu, oni ostaju za ceo život", objasnio je kiropraktičar Endrju Beng za portal "Eat This".

Sjedenje u zavaljenom položaju može prekomerno da istegne ligamente pršljenova ili diskove, dodaje on. Zbog toga, stručnjaci savetuju da se više krećete, budete aktivniji i rutinski se istežete. Ukoliko radite za računarom, pazite da pravilno sedite i da vam ekran bude u nivou očiju.

Slaba koncentracija

Prema novoj studiji koju su sproveli istraživači sa univerziteta Ilinois, previše sedenja zapravo će vam smanjiti pažnju, što će dovesti do toga da vas drugi mogu vrlo lako omesti u poslu, a koncentracija će samo da vam opada kako vreme prolazi.

Sporije razmišljanje

Učenici koji su koristili stajaći sto, bili su bolji u školi od onih koji su sedeli dok rade azdatke, pokazala je studija objavljena u Međunarodnom časopisu za promociju zdravlja i obrazovanje.

Uz to, naučnici sa univerziteta Texas A&M otkrili su da su studenti koji su stajali sagoreli više kalorija od onih koji su sedeli.
Foto: Depositphotos/VitalikRadko
Gojaznost

Ako sedite, ne trošite toliko kalorija. Prema istraživanju sprovedenom među poljoprivrednim radnicima, objavljenom u Physiology (Bethesda), oni koji dane provode na nogama verovatno će sagoreti 1.000 kalorija više od radnika koji dane provode sedeći za stolom.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, zaključilo je da gojazne osobe obično sede dva sata više dnevno u proseku od onih koji nemaju taj problem.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Dugotrajno sedenje bez pauze može dovesti do duboke venske tromboze (DVT), stvaranja krvnog ugruška u veni duboko u telu.

To obično zahvata velike vene na bedru i nozi, ali se može pojaviti i u drugim delovima tela. Jednom kada se ugrušak stvori, može putovati u srce i pluća, stvarajući plućnu emboliju (PE), što može uzrokovati kratak dah, bolove u grudima, pa čak i smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: