Završena procena vakcine epivak korona i 2. faza za sputnjik lajt

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško potvrdio je da je završena stručna procena primene kod starijih ljudi vakcine "epivak korona" koju je razvio Državni naučni centar "vektor", kao i druga faza kliničkih ispitivanja vakcine "sputnjik lajt".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA/RONALD WITTEK
Foto: EPA/RONALD WITTEK

"Završena je druga faza kliničkih ispitivanja za 'sputnjik lajt' i sada se ona šalju na stručnu procenu. Završena je i procena vakcine 'epivak korona' koju je proizveo centar 'Vektor' za osobe starije od 60 godina", potvrdio je ministar na konferenciji za štampu.

TAS prenosi da je rusko Ministarstvo zdravlja izdalo 16. novembra dozvolu za klinička ispitivanja vakcine "epivak korona" na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina, a dozvola za ispitivanja 3.000 dobrovoljaca starijih od 18 godina izdata je 18. novembra.

Ministarstvo zdravlja je takođe u januaru izdalo dozvolu za sprovođenje kliničkih ispitivanja vakcine protiv koronavirusa "sputnjik lajt", koja je prva komponenta vakcine "sputnjik V" i koja, prema rečima direktora Centra "Gamaleja“ Aleksadra Gincburga, pruža zaštitu u trajanju od četiri ili pet meseci i smanjuje mogućnost da osoba oboli od teškog oblika kovida 19, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu