U Hrvatsku stigao i "češki soj": Mutacija škotske i britanske varijante

U Hrvatskoj je potvrđeno prisustvo i češkog soja korona virusa, saopšteno je iz Instituta "Ruđer Bošković".

Zdravlje

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.03.2021.

12:12

U Hrvatsku stigao i
Ilustracija/Foto: MIA Studio/Shutterstock

Ranije je potvrđeno da je u Hrvatskoj identifikovan brazilski, njujorški, britanski i južnoafrički soj koronavirusa. Profesor zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček izjavio je za HRT da je još u februaru iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB Dubrave u saradnji sa profesorom Vranešom iz NZJZ "Dr Andrija Štampar", izolovan češki soj i to iz 20 odsto uzoraka.

"Češki soj je kombinacija mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj veliki porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2", rekao je prof. Vlahoviček.

Istakao je da se zasad još ne zna puno o zaraznosti češkog soja, ali da u svakom slučaju treba biti na oprezu, pratiti porast tih varijanti virusa, kao i odmah izolovati zaražene, pre nego što se one prošire u populaciji.

Podsetimo, juče su nadležni u Hrvatskoj saopštili da se u njihovoj zemlji pojavio i i njujorški soj koronavirusa, da bi danas stigla potvrda o još jednoj mutaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: