Zbog novih sojeva biće potrebno da se primi više doza vakcina za potpunu zaštitu?

Lako prenosiva varijanta koronavirusa koja potiče iz Brazila i dosad se proširila u najmanje 20 zemalja može ponovo da zarazi ljude koji su preboleli kovid 19, upozoravaju naučnici, a sada su se pojavili i njujorški i nigerijski soj.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/RONALD WITTEK
Foto: EPA/RONALD WITTEK

Lek za koji je Tramp govorio da je "čudotvoran" ipak ne treba da se primenjuje u terapiji?

Ipak, za sada, iako je u susednu Hrvatsku njujorškI soj stigao, u Srbiji ga nema. Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba, kako prenose mediji, kaže da britanski soj u našoj zemlji još nije postao dominantan, ali da je sve prisutniji i da je pokazao da se brzo prenosi. U Srbiji za sada nema njujorškog i i južnoafričkog soja koronavirusa.

Naime, u istraživanju o pojavi mutacija i širenju u gradu Manausu u Amazoniji stručnjaci kažu da varijanta P.1 (brazilski soj) ima "jedinstvenu kombinaciju mutacija" i da je veoma brzo postala dominantna u tom području.

Od stotinu ljudi u Manausu koji su preboleli kovid 19 "sumnja se da se između 25 i 61 ponovno zarazilo s P.1", rekao je Nuno Farija, virusolog s Imperijal koledža u Londonu i koautor studije.

Naučnici procenjuju da je P.1 od izvorne varijante koronavirusa zarazniji 1,4 do 2,2 puta.

Govoreći novinarima o rezultatima istraživanja, Nuno je rekao da je prerano govoriti da li to znači da su, zbog sposobnosti brazilskog soja da izbegne imunitet stečen ranijom infekcijom, vakcine protiv njega manje efikasne.

"Nema konačnih dokaza koji bi ukazivali na to da sadašnje vakcine neće biti efikasne protiv P.1", kaže Farjia, te dodaje:

"Mislim da će nas u najmanju ruku štititi od bolesti i moguće od ponovne zaraze".

Foto: EPA/ RONALD WITTEK
Foto: EPA/ RONALD WITTEK

Koliko sojeva je prisutno u Srbiji?

Naučnici širom sveta oprezni su zbog varijanti koronavirusa koje se šire lakše ili se postojećim vakcinama teže od njih odbraniti.

Inače, molekularni biolog Ivan Kristijan Kurolt s Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" govorio je za N1 o njujorškom soju koronavirusa, te rekao da još nema dovoljno informacija o njemu

"Malo je zabrinjavajuće što je dosta naglo porastao procenat u uzorcima. Od novembra do februara - udeo te varijante raste, kao prvo, a kao drugo, jedna mutacija dogodila se u domenu koji se veže za receptor, što je povezan s manjom efikasnošću vakcina", naveo je.

Kaže i da se ne zna da li se ovaj soj širi brže, kao ni to da li izaziva težu kliničku sliku, ali se zna da je porasla njegova incidencija u poslednja tri meseca te se u većem udelu pojavljuje u njujorškim bolnicama.

Južnoafrička varijanta ima istu mutaciju kao i njujorška, mutaciju koja utiče na manju efikasnost, rekao je Kurolt pa pojasnio kako to ne znači da su vakcine neefikasne već da će možda morati da se primi više doza vakcina za potpunu zaštitu, odnosno da ćete se možda razboleti, ali ne i razviti težu kliničku sliku.

"Ne znači da niste zaštićeni, nije slika crno-bela. Možda ćete se razboleti, ali ne tako teško”, pojasnio je Kurolt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu