Koliko sojeva je prisutno u Srbiji?

Za razliku od Hrvatske, u koju su 'stigli' i njujorški i južnoafrički soj koronavirusa, u Srbiji je prisutan samo britanski soj. Prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba, kaže da britanski soj u našoj zemlji još nije postao dominantan, ali da je sve prisutniji i da je pokazao da se brzo prenosi.

Izvor: B92, telegraf.rs
Podeli
Foto: depositphotos, DragonImages
Foto: depositphotos, DragonImages

Pročitajte još:

U Hrvatsku stigao njujorški soj: "Jedna od novih varijanti koja se brže širi"

Lek za koji je Tramp govorio da je "čudotvoran" ipak ne treba da se primenjuje u terapiji?

"Povećava se udeo britanskog soja među obolelima. Sve češće se registruje, i ono što je primećeno jeste da se brzo prenosi", kazala je profesorka doktorka Jovanović i naglasila da kod nas nisu registrovana druga dva soja koja su otkrivena u Hrvatskoj.

Da se ovaj soj brzo prenosi, jutros je izjavio i epidemiolog dr Predrag Kon. On je naglasio da on ima daleko jači i veći potencijal prenosa.

"Interesantno da ne želimo da slušamo šta se dešava u drugim zemljama. On ima daleko veći i jači potencijal. Mere su iste, ali bez obzira na to, sa istim merama će daleko efikasnije da se prenosi, očekujem da će to da se pokaže i kod nas. Još ne dominira, ali je jasno da je tu. Rekao sam svojevremeno da će porast pokazati njegovo prisustvo", rekao je dr Kon za RTS.

Britanski soj koronavirusa u Srbiji je otkriven u januaru, a donela ga je žena iz Novog Sada, koja je doputovala iz Londona.

"Reč je o uzorku pacijentkinje iz Novog Sada kojoj je PCR test na kovid 19 urađen krajem decembra na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Prema kriterijumima studije u okviru koje se radi sekvenciranje sojeva SARS-CoV-2 virusa na Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i Veterinarskom specijalističkom institutu 'Kraljevo', ovaj uzorak je odabran i u njemu je dokazano prisustvo britanskog soja", kazala je tada profesorka dr Aleksandra Knežević s Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je jedan od glavnih istraživača u studiji za molekularnu karakterizaciju SARS-Cov2 virusa u Srbiji.

Iskustvo Hrvatske poziva na oprez prilikom putovanja, s obzirom na to da su novi sojevi uneti iz inostranstva. Dok mnoge zemlje traže obavezan PCR test, čak 16 to ne zahteva za naše državljane.

Bez testiranja naši građani mogu da idu u Crnu Goru, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova mogu i u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, na Jamajku, u Kolumbiju, na ovom spisku su i Kostarika, Meksiko, Oman, Palau, Pakistan, San Marino, Severena Makedonija, Sudan, Tanzanija i Centralnoafrička Republika.

U Srbiji se inače epidemiološka situacija pogoršava danima unazad. Zbog toga je juče medicinski deo Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tražio uvođenje vanrednog stanja i policijskog časa, kako bi se zaustavio prenos zaraze.

Nova sednica trebalo bi da bude održana u četvrtak ili petak, kada bi trebalo da se donese odluka u vezi sa tim predlogom, eventualno o merama za predstojeći vikend.

Podsetimo, proteklog vikenda ugostiteljski objekti i tržni centri radili su samo do 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu