Šta ako dobijete dve različite vakcine? Desilo se u Vranju

Vranjanac Slađan Antić primio je dve doze različitih proizvođača vakcina, odnosno prvu dozu vakcine Fajzera i Bionteka, a greškom je vakcinisan drugom dozom kineskog proizvođača.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.03.2021.

13:27

Šta ako dobijete dve različite vakcine? Desilo se u Vranju
Foto: shutterstock, OrelPhoto

Antić je poslat u tamošnji Dom zdravlja, pa u gradski Zavod za javno zdravlje, ali se, kako piše portal Info vranjske, ne oseća dobro ni nakon što je dobio terapiju. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović potvrdila je za B92.net da zna za ovaj slučaj, ali uverava da u ovakim situacijama nema razloga za strah.

"I Fajzer i Sinofarm imaju cilj da zaštite. Imaju različite mehanizme delovanja, ali obe treba da stvore imunski odgovor. Nema bojazni od nekih ozbiljnih zdravstvenih problema", rekla je kratko.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog iz KC Kragujevac, saglasan je sa tvrdnjom direktorke Batuta jer, kako kaže, obe vakcine treba da izazovu imunitet pritiv istog antigena, samo na različit način.

"Ne bi trebalo da ova kombinacija izazove ozbiljnije posledice, ali da bismo bili sigurni, treba neko da publikuje prikaz takvog slučaja. Moguće je očekivati uobičajene efekte nakon vakcinacije, poput malaksalosti, temperature...", konstatuje farmakolog.

Kako da nam se ne desi?

Greške u proceduri nisu nemoguće, odnosno kod onih koji primenjuju vakcinaciju, ali da ne bismo razmišljali šta posle ovakvih situacija, dr Janković predlaže da obratimo pažnju na to šta dobijamo.

"Sistem mora da bude takav da mu verujemo i ja verujem, tako da kad su mi davali vakcinu nisam ni gledao šta sam dobio. Ali možete da pogledate ili pitate šta vam daju."

Inače, u Velikoj Britaniji se uveliko razmišlja o tome da u vakcinaciji kombinuju dva proizvođača, pa trenutno testiraju primenu Fajzerove vakcine u prvoj dozi, a Astrazenekine u drugoj. Od ove ideje se pošlo u nameri da reše problem ako dođe do nestašice određene vakcine, ali se pretpostavlja da bi takva imunizacija mogla da bude efikasnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: