Šta ako dobijete dve različite vakcine? Desilo se u Vranju

Vranjanac Slađan Antić primio je dve doze različitih proizvođača vakcina, odnosno prvu dozu vakcine Fajzera i Bionteka, a greškom je vakcinisan drugom dozom kineskog proizvođača.

Izvor: Slađana Vasić
Podeli
Foto: shutterstock, OrelPhoto
Foto: shutterstock, OrelPhoto

Pročitajte još:

Može li se dva puta preležati kovid?

Izrael: Britanski soj virusa povećao broj ozbiljno obolelih

"Studija pokazala da onaj ko se vakcinisao Fajzerovom vakcinom ne može da prenese virus" VIDEO

Antić je poslat u tamošnji Dom zdravlja, pa u gradski Zavod za javno zdravlje, ali se, kako piše portal Info vranjske, ne oseća dobro ni nakon što je dobio terapiju. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović potvrdila je za B92.net da zna za ovaj slučaj, ali uverava da u ovakim situacijama nema razloga za strah.

"I Fajzer i Sinofarm imaju cilj da zaštite. Imaju različite mehanizme delovanja, ali obe treba da stvore imunski odgovor. Nema bojazni od nekih ozbiljnih zdravstvenih problema", rekla je kratko.

Profesor dr Slobodan Janković, farmakolog iz KC Kragujevac, saglasan je sa tvrdnjom direktorke Batuta jer, kako kaže, obe vakcine treba da izazovu imunitet pritiv istog antigena, samo na različit način.

"Ne bi trebalo da ova kombinacija izazove ozbiljnije posledice, ali da bismo bili sigurni, treba neko da publikuje prikaz takvog slučaja. Moguće je očekivati uobičajene efekte nakon vakcinacije, poput malaksalosti, temperature...", konstatuje farmakolog.

Kako da nam se ne desi?

Greške u proceduri nisu nemoguće, odnosno kod onih koji primenjuju vakcinaciju, ali da ne bismo razmišljali šta posle ovakvih situacija, dr Janković predlaže da obratimo pažnju na to šta dobijamo.

"Sistem mora da bude takav da mu verujemo i ja verujem, tako da kad su mi davali vakcinu nisam ni gledao šta sam dobio. Ali možete da pogledate ili pitate šta vam daju."

Inače, u Velikoj Britaniji se uveliko razmišlja o tome da u vakcinaciji kombinuju dva proizvođača, pa trenutno testiraju primenu Fajzerove vakcine u prvoj dozi, a Astrazenekine u drugoj. Od ove ideje se pošlo u nameri da reše problem ako dođe do nestašice određene vakcine, ali se pretpostavlja da bi takva imunizacija mogla da bude efikasnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu