"Korona donela novu kategoriju bolesnika"

"Zbog korone imamo novu kategoriju bolesnika - preležali su kovid, a sada se leče od posledica", rekla je dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Profimedia
Ilustracija/Foto: Profimedia

Dr Zdravković navodi da su ovi pacijent preležali kovid 19 pre nekoliko meseci, a danas traže medicinsku pomoć zbog posledica koronavirusa.

"Javljaju se ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči", kaže dr Zdravković.

Prema njenim rečima, ponekad se javljaju i pacijenti koji se žale na teške aritmije i učestale bolove u grudima.

"Ove komplikacije koje su uočene kod pacijenata koji su prelažli kovid 19 iziskuju dodatnu dijagnostiku i evaluaciju, a po potrebi uvodimo i dodatnu terapiju", izjavila je ona.

Ishod infekcije za svakoga drugačiji

Direktorka KBC Bežanijska kosa ističe da smo u prethodnih gotovo godinu dana, koliko je virus SARS-CoV-2 prisutan na prostorima Srbije, naučili da za svakog od nas ishod infekcije koronom nije poznat.

"Iako znamo da starije osobe, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima, srčanom slabošću, astmom, bubrežnim i malignim oboljenjima po pravilu imaju teže kliničke slike, neretko i sa komplikacijama, pravila kako će ko preležati koronu nema", naglašava dr Zdravković za "Kurir".

Dodaje da nikada ne znate kako će se ispoljiti kod svakoga od nas: od malo jače prehlade, preko malaksalosti koja traje danima, do obostranog zapaljenja pluća i onoga od čega lekari uvek strahuju u vrlo teškim kliničkim slikama - kompletnog kolapsa respiratorne funkcije i nefunkcionisanja pluća, kada pacijent mora na respirator.

Od početka pandemije postoji deo pacijenata kod kojih se, i pored maksimalne terapije, razvije najteži oblik korone, koji je u velikom broju slučajeva i fatalan.

"Savremena medicina još nije pobedila najteže forme korone, to je ono što nas sve zabrinjava", zaključuije dr Zdravković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu