"Korona donela novu kategoriju bolesnika"

"Zbog korone imamo novu kategoriju bolesnika - preležali su kovid, a sada se leče od posledica", rekla je dr Marija Zdravković, direktorka KBC Bežanijska kosa.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2021.

12:40

Default images
Ilustracija/Foto: Profimedia

Dr Zdravković navodi da su ovi pacijent preležali kovid 19 pre nekoliko meseci, a danas traže medicinsku pomoć zbog posledica koronavirusa.

"Javljaju se ljudi sa oštećenjima na plućima, ali i kardiovaskularnim komplikacijama, kao što su izolovano zapaljenje na srčanom mišiću, koje dalje treba da se prati i leči", kaže dr Zdravković.

Prema njenim rečima, ponekad se javljaju i pacijenti koji se žale na teške aritmije i učestale bolove u grudima.

"Ove komplikacije koje su uočene kod pacijenata koji su prelažli kovid 19 iziskuju dodatnu dijagnostiku i evaluaciju, a po potrebi uvodimo i dodatnu terapiju", izjavila je ona.

Ishod infekcije za svakoga drugačiji

Direktorka KBC Bežanijska kosa ističe da smo u prethodnih gotovo godinu dana, koliko je virus SARS-CoV-2 prisutan na prostorima Srbije, naučili da za svakog od nas ishod infekcije koronom nije poznat.

"Iako znamo da starije osobe, kao i osobe sa hroničnim oboljenjima, srčanom slabošću, astmom, bubrežnim i malignim oboljenjima po pravilu imaju teže kliničke slike, neretko i sa komplikacijama, pravila kako će ko preležati koronu nema", naglašava dr Zdravković za "Kurir".

Dodaje da nikada ne znate kako će se ispoljiti kod svakoga od nas: od malo jače prehlade, preko malaksalosti koja traje danima, do obostranog zapaljenja pluća i onoga od čega lekari uvek strahuju u vrlo teškim kliničkim slikama - kompletnog kolapsa respiratorne funkcije i nefunkcionisanja pluća, kada pacijent mora na respirator.

Od početka pandemije postoji deo pacijenata kod kojih se, i pored maksimalne terapije, razvije najteži oblik korone, koji je u velikom broju slučajeva i fatalan.

"Savremena medicina još nije pobedila najteže forme korone, to je ono što nas sve zabrinjava", zaključuije dr Zdravković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: