SAD: Odobrena vakcina Džonson i Džonson; efikasnost - 66%

Američka administracija odobrila je primenu vakcine kompanije Džonson i Džonson koja se primenjuje u jednoj dozi i tako omogućila da se vakcinišu milioni Amerikanaca, a vakcina ove farmaceutske kompanije usmeri i na regulatorna tela u drugim zemljama sveta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odobrenje za premenu ove vakcine na populaciji od 18 i više godina izdala je američka Agencija za hranu i lekove (FDA) nakon jednoglasne podrške saveta nezavisnih eksperata.

Ova vakcina je treća koja je odobrena u SAD, nakon dozvole izdate za preparate kompanija Fajzer/Biontek i Moderna, a isporuke vakcine Džonson i Džonson ka punktovima za vakcinaciju se očekuje već danas ili sutra, prenosi Rojters.

"Vidimo svetlost na kraju tunela, ali još ne smemo da spuštamo gard ili da pretpostavimo da je pobeda nad virusom izvesna", poručio je predsednik SAD Džo Bajden.

Vršilac dužnosti načelnika FDA dr Dženet Vudkok izjavila je da bi građani trebalo da prime bilo koju od vakcina koje su dostupne, ali je i potvrdila da nisu rađene komparativne analize efikasnosti tri do sada dostupne vakcine u SAD.

"Smatramo da će sve tri vakcine biti efikasne, da će sprečiti hospitalizacije građana i smrt i trebalo bi ih koristiti", poručila je Vudkok.

Analize su pokazale da je vakcina Džonson i Džonson 66 odsto efikasna u sprečavanju srednjih do teških formi kovida 19 i 100 odsto efikasna protiv najtežih oblika bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju i mogu da dovedo do smrtnog ishoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu