"Čudotvorni" lek protiv korone stiže u Srbiju: Daje se u jednoj dozi i u samo četiri situacije

Američki lek protiv korone pod nazivom "bamlanivimab" kompanije "Eli Lili" stiže u Srbiju u aprilu ili maju, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Za američki medikament protiv kovida država je izdvojila čak 40 miliona dinara za oko 2.000 doza. Ovaj lek je velika nada za sve teško obolele od Sars-CoV-2, pogotovo što je lek takođe baziran na antitelima drugog proizvođača "regeneron", pomogao predsedniku SAD Donaldu Trampu da spreči teži oblik bolesti od koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: Slaðana Vasiæ

Četvrtak, 25.02.2021.

16:06

Default images
Foto: shutterstock/Halfpoint

Samo jedna doza leka koji se daje putem intravenske infuzije košta od 2.000 evra pa naviše, ali je za lečenje, srećom, potrebna samo jedna doza, kaže za B92.net profesor dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

"Radi se o već gotovim antitelima koja su napravljena u laboratoriji, tako da organizam njegovim davanjem branimo pasivno od virusa, za razliku od vakcine, kojom se organizam aktivno brani. Lek bamlanivimab pripada grupi monklonskih antitela i sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom", objašnjava profesor Stojanović za B92.net.

Razlika između "bamlanivimab" i "regenerona" je ta što je prvi baziran na jednoj vrsti, a drugi na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab).

Lek koji će biti dostupan našim građanima je odobren u Americi, dok Evropska agencija (EMA) još razmatra dozvolu za njegov uvoz.

Prednosti

Lek se, kako kaže naš sagovornik, može davati u 4 situacije: preventivno kod kovid-pozitivnih, da spreči pojavu simptoma, potom tamo gde postoji rizik za razvoj teže kliničke slike, u terapiji kod teže kliničke slike, ali one koja ne zahteva kiseoničnu terapiju i kod imunkompromitovanih osoba koje ne mogu da prime vakcinu jer njihov organizam ne može da stvara antitela.

Jedna od prednosti monoklonskih antitela je, dodaje profesor, što se, zavisno od namene, antitela mogu dozirati.
Foto: Depositphotos/Lighthunter
Nije bez ograničenja

Doktor Stojanović naveo je da novi lek nije svemogući i da ne štiti zauvek.

"Efekti leka traju samo nekoliko meseci, dakle nema trajne zaštite. Mora se davati u ranim fazama infekcije. Daje se intravenski, što je nekomforan način primene. Pošto su u pitanju antitela koja deluju protiv spajk proteina kao i vakcina, onda je bolje izbegavati terapiju u periodu vakcinacije", upozorava dr Stojanović.

Kako mediji pišu, prva država EU koja je odobrila primenu "bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka, a naručila ga je i Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: