Da li su ćelije ubice rešenje?

Interakcija između koronavirusa SARS-CoV-2 i ljudskog imunog sistema značajno utiče na tok i oblik bolesti kod pojedinačnih pacijenata od kovida 19. U normalnim slučajevima odgovor imunog sistema u vidu prirodnih ćelija ubica (NK ćelija) predstavlja važan korak u borbi protiv razmnožavanja virusa na samom početku infekcije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ćelije ubice na površini imaju receptore, uključujući receptor NKG2C, koji komuniciraju sa zaraženim ćelijama putem njihovi površinskih struktura. Ova interakcija za cilj ima uništavanje ćelija koje su zaražene virusom.

Oko 4 odsto populacije nema receptor NKG2C kao posledicu prirodne genetičke varijacije, a oko 30 odsto populacije poseduje ovaj receptor samo delimično. Grupa istraživača iz centra za virusologiju Medicinskog univerziteta u Beču pokazala je u saradnji sa lekarima bečke klinike Favoriten da pre svega osobe sa delimičnim ili potpunim nedostatkom receptora NKG2C razvijaju teže oblike kovida 19.

"Nedostatak receptora je u najvećoj meri ustanovljen kod pacijenata obolelih od kovida 19 koji su lečeni na odeljenjima intenzivne nege, nezavisno od starosne dobi i pola", izjavila je Elizabet Puhamer Štekl, rukovodilac studije. Studija je pokazala značaj NK ćelija u borbi protiv SARS-CoV-2, što može biti polazna tačka za lekove koji bi mogli da pomognu u sprečavanju težih oblika kovida 19.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu "Genetics in Medicine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu