Marija Gnjatović otkrila kad ćemo da vidimo efekte vakcinacije VIDEO

Paradoks da raste broj vakcinisanih uporedo sa brojem obolelih od koronavirusa rezultat je toga što smo se kao nacija opustili, a za takvo nešto je, smatra Marija Gnjatović, iz Instituta za primenu nuklearne energije, još rano.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Đerlek: "Srbija blizu kolektivnog imuniteta krajem juna"

Vakcina Bionteka i Fajzera znatno smanjuje širenje zaraze

"Nije prošlo dovoljno vremena, mi svi moramo da se čuvamo i nakon vakcinacije, stvaranje imuniteta je dugoročan proces. Efekte vakcine ćemo možda videti tek za mesec dana. Opuštamo se, a nije dokazano da vakcinisani ne mogu da prenesu virus", kaže za TV Prvu Marija Gnjatović.

Ona je pomenula da je INEP radio studiju na lekarskoj populaciji koja je malo drugačija jer su lekari konstantno izloženi virusu, te smatra da će rezultati kod opšte populacije biti nešto drugačiji. Očekuje se kod Fajzerove vakcine da već nakon prve doze ima dovoljno antitela da mogu biti merljiva već dve nedelje od prve doze.

"Dobili smo jako visoke vrednosti stvaranja antitela i kod Fajzerove i sputnjik Ve vakcine, Sinofarm se poslednja našla u upotrebi, pa još nije ispitana. Dakle, 99,7 odsto lekara je nakon Fajzerove vakcine razvilo antitela. Verovatno će biti ljudi koji neće razviti antitela, ali će ih biti u jako malom broju. To zavisi od opšteg stanja organizma od nekih potencijalnih hroničnih bolesti, možda nekih terapija...", konstatuje Marija Gnjatović.

Prema njenim rečima, najranije dve nedelje nakon revakcine treba proveravati antitela jer se pun efekat vakcine vidi najmanje dve nedelje nakon druge doze.

"Kod teške kliničke slike kod koje je temperature bilo nekoliko dana, antitela će trajati. Naši svi pacijenti iz marta i dalje imaju antitela. Ima i onih kojima se kroz vreme povećaju antitela i to je ono što ih šokira. Međutim, objašnjenje za to je što se dogodi izloženost infekciji i to je kao da ste dobili drugu dozu vakcine."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu