Vakcina Bionteka i Fajzera znatno smanjuje širenje zaraze

Dve važne vesti u vezi sa koronom stižu iz Izraela. Prva: nova naučna studija pokazuje da vakcina Bionteka i Fajzera znatno smanjuje i prenošenje virusa. I druga: Izrael je već uveo korona-pasoše.

Zdravlje

Izvor: dw.com

Ponedeljak, 22.02.2021.

14:05

Default images
Foto: shutterstock/Gil Cohen Magen

Izraelska studija daje razlog za nadu da vakcina protiv korone nemačke farmaceutske kompanije Biontek i njenog američkog partnera Fajzera znatno smanjuje prenošenje virusa. Rezultati istraživanja koje je sprovelo izraelsko Ministarstva zdravlja u saradnji sa Fajzerom još nisu objavljeni, ali je uvid u te podatke već imalo nekoliko medija, uključujući i novinsku agenciju Rojters.

Prema tim izvorima, vakcina može da spreči prenos virusa Sars-Cov-2 kod asimptomatskih slučajeva za 89,4 odsto, a kod simptomatskih za 93,7 odsto.

"Studija daje vrlo jasne početne indikacije da se broj infekcija smanjuje", izjavio je stručnjak za medicinu, član nemačkih Socijaldemokrata (SPD) Karl Lauterbah za javni servis WDR.

"Ako se ti rezultati potvrde, to bi u suštini omogućilo više normalnosti." Lauterbah smatra da se tako može doći i do kolektivnog imuniteta.

Istraživanja su do sada samo pokazivala u kojoj meri vakcina štiti od bolesti, ali ne i da li pomaže u borbi protiv širenja virusa. Ipak, autori izraelske studije pozivaju na oprez u tumačenju rezultata, jer, kako piše nemačka novinska agencija DPA, to bi moglo da dovede do precenjivanja efekata vakcinacije na širenje infekcija.

Zaštita od teških oblika bolesti – 99 odsto

Izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo je i nove podatke o efikasnosti vakcine, prema kojima, nakon druge doze, cepivo Bionteka i Fajzera u 95,8 odsto slučajeva sprečava zaražavanje od kovida 19, u 98 odsto slučajeva sprečava pojavu simptoma kao što su temperatura i poteškoće sa disanjem, a u oko 99 odsto slučajeva sprečava razvijanje težih oblika bolesti koji zahtevaju bolničko lečenje i koji mogu dovesti do smrtnog ishoda. Prethodne analize pokazivale su da je vakcina efikasna 95 odsto. Nedavno je takođe objavljeno da se ta vakcina pokazuje kao veoma efikasna već nakon prve doze: samo dve do četiri nedelje nakon prve vakcinacije efikasnost je 85 odsto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "The Lancet".

Kompanije Fajzer i Biontek takođe su objavile da se njihova vakcina može čuvati i na višim temperaturama nego što je to ranije bilo poznato. Čak i kada se čuva na minus 25 do minus 15 stepeni Celzijusovih, vakcina ostaje stabilna. To omogućava upotrebu uobičajenih farmaceutskih zamrzivača i frižidera. Do sada je bilo obavezno da se vakcina čuva na temperaturama između minus 80 i minus 60 stepeni Celzijusovih.

Zeleni pasoš – propusnica za slobodu

Izrael je svetski rekorder u vakcinaciji. Od 19. decembra do danas tamo je dato oko 4,3 prve i gotovo tri miliona druge doze vakcine. Iako je broj zaraženih i dalje relativno visok, on je poslednjih nedelja u konstantnom padu. U okviru drugog koraka u popuštanju mera, u nedelju su u Izraelu i za one koji nisu vakcinisani otvoreni tržni centri, muzeji, biblioteke, sinagoge, crkve i džamije. I škole su ponovo otvorene za više razrede.

Svi koji su preležali zarazu ili oni koji su vakcinisani, i to nedelju dana nakon druge doze, mogu da onlajn naruče potvrdu o vakcinaciji. Lični podaci na toj potvrdi dostupni su jednostavno, očitavanjem QR-koda. Vlasnici takve potvrde mogu zatim i da naruče tzv. "zeleni pasoš", između ostalog i preko aplikacije pod nazivom "Ramzor". Pasoš omogućava ulazak u hotele, fitnes-studije i na bazene, a od marta bi trebalo i u restorane i barove.

Sa registracijom preko aplikacije "Ramzor" prvih dana bilo je problema, tako da je rok važenja potvrde produžen na dve nedelje. Izrael predviđa visoke novčane kazne za one koji pokušaju da falsifikuju pasoš. Ministar zdravlja čak je pretio i zatvorskim kaznama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: