"Od sutra će u svakom delu Srbije biti moguća vakcinacija Astrazenekinom vakcinom" VIDEO

Prvi kontingent od 150.000 doza vakcina za prevenciju kovida britansko-švedskog proizvođača univerziteta Oksford i kompanije Astrazneka stigao je u Srbiju.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva
Foto: Printskrin/Prva

Rade non-stop

Na svake dve sekunde tri građanina se vakcinišu ujutru od 8 do uveče u 8.

Prosek trenutno vacinisanih je blizu 66 godina.

Imunizacija Astrazenekinom vakcinom počeće odmah zahvaljujući logističkom sistemu koji je uspostavljen.

"One danas putuju do svake opštine, svakog grada u Srbiji tako da će sutra građani primiti prvu vakcinu AstraZeneke. Prvi put imamo vakcinu gde se ta druga doza daje tačno posle 12 nedelja, tako da ćemo mi podsećati građane SMS-om i imejlom da posle 12 nedelja dođu na drugu dozu", otkriva Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Jovanović je rekao da se za vakcinaciju do sada prijavilo 1,08 miliona građana, a da je prosek vakcinisanih 66 godina. Objasnio je zašto neki građani još nisu dobili poziv iako su se prijavili među prvima.

"Sistem je objektivan i praktičan, stalno gledamo prioritetne grupe. Građani se izjašnjavaju koju vrstu vakcine žele i da li su nepokretni i ne mogu da izlaze iz svojih kuća. Ko god je rekao da želi Sinofarm ili bilo koju vakcinu, on je mogao da aplicira. Oni koji su eksplicitno tražili Sputnjik ili Fajzer nisu mogli da budu pozvani jer te vakcine nisu bile široko dostupne. Sad imamo sve količine i naš prioritet je građanin 75+. Druga grupa su oni koji su rekli da ne mogu da izlaze iz svojih kuća."

Jovanović je najavio da danas kreću u veliku akciju sa lokalnim samoupravama i domovima zdravlja da vakcinišu građane koji ne mogu da dođu na punkt i počinju sa kineskom Sinofarmovom vakcinom. Iz logističkih razloga, kako kaže, zbog načina na koji se ruska i Fajzerova vakcina čuvaju, to nije moguće raditi po kućama, tako da je savet da građani koji žele da to urade kod kuća se opredele ili za bilo koju, ili kinesku, ili Astrazenekinu. Ni sa Astrazenekinom nije lako jer iako se čuva na 2 do 8 stepeni, kod nje postoji drugi problem to što u jednoj bočici postoji 10 doza, pa kad se otvori, mora biti istovremeno više ljudi vakcinisano.

Najveći broj građana se za vakcinu prijavio preko interneta, ali podseća da oni koji imaju problem sa tim, imaju i kontakt-centar za telefonski poziv na broj 0800 222334. Od pre tri nedelje nije moguće vakcinisati se mimo zakazanog termina, osim za one koji su iz nekog razloga propustili termin.

"Mi čuvamo drugu dozu za svakog građanina, ako su se razboleli između dve doze, moraju da se konsultuju sa svojim lekarom. Onog trenutka kad lekar kaže da su spremni, treba da se jave u svoj punkt da dobiju drugu dozu. Ponovo ćemo pozvati sve one koji se nisu pojavili jednom na zakazani termin.
Svi punktovi imaju spiskove i za unazad i evideniciju i tačno znaju ko je bio, a ko ne."

Prema njegovim rečima, otprilike trećina građana želi bilo koju vakcinu, a želje se menjaju kako šta stiže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu