Šta sve znamo o vakcini Astrazeneke - II deo

Vakcina koju su zajedno napravili Univerzitet Oksford i kompanija Astrazeneka danas je stigla u Srbiju. U jučerašnjem tekstu smo videli koliko štiti, da li je štetna i kako deluje, a danas pogledajmo šta još znamo o njoj.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.02.2021.

17:36

Default images
EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo

Koliko traje zaštita vakcine Astrazeneke?

Ovo još uvek nije u potpunosti poznato, jer je vakcinisanje počelo tek pre oko mesec i po dana, a neke studije utvrdile su da su ljudi nakon zaraze virusom zaštićeni najmanje šest meseci.

Naučnici smatraju da bi vakcina trebalo da pruže još dužu zaštitu s obzirom na to da u vakcinama nema virusnih mehanizama kojima oni smanjuju imuni odgovor. Budući da SARS- CoV-2 mutira, iako sporije od virusa gripa, moguće je da će biti potrebno dodatno vakcinisanje onom vakcinom koja će da štiti od novih sojeva.

Južnoafrička Republika, sa druge strane, objavila je da privremeno prekida vakcinisanje svoje populacije vakcinom Astrazeneke jer se za sada nije pokazala dovoljno efikasnom protiv južnoafričkog soja koji tamo dominira, prenosi portal Indeks.

Oksford i Astrazeneka: Naša vakcina je efikasna 76 odsto tri meseca nakon prve doze

Ipak, i vakcine drugih kompanija kao što su Modernina, Fajzerova, Novavaksova i Džonson i Džonsonova, pokazale su slabiju zaštitu protiv južnoafričkog i brazilskog soja. Protiv britanskog soja sve imaju jednako dobru zaštitu kao i za uobičajeni soj.

Ipak, naučnici smatraju da vakcina Astrazeneke pruža dovoljnu zaštitu od težih oblika bolesti. Astrazeneka je već najavila da do jeseni planira da razvije modifikovanu vakcinu koja će da štiti od novih sojeva kao što je južnoafrički.

Zašto vakcina Astrazeneke može da se čuva u običnom frižideru?

Za razliku od vakcina Moderne i Fajzera, koje se temelje na RNK koja je nestabilna i vrlo brzo se razgrađuje, vakcina Astrazeneke temelji se na DNK, koja je mnogo stabilnija.

Zbog toga vakcine Moderne i Fajzera moraju da se drže na izuzetno niskim temperaturama u posebnim frižiderima, dok Astrazenekina može da se čuva i u običnim frižiderima, što je čini mnogo lakšom za distribuciju.
EPA-EFE/MinCI Venezuela / HANDOUT
Kada je vakcina odobrena?

Vakcina je vrlo brzo razvijena jer se temelji na tehnologiji kojom su razvijane vakcine za neke druge bolesti kao što je ebola. Prva ga je odobrila britanska agencija za lekove MHRA 30. decembra, a kasnije krajem januara i evropska EMA.

EMA je saopštila kako su klinička ispitivanja pokazala da je vakcina "sigurna i efikasna u prevenciji kovida 19 kod osoba starijih od 18 godina". Dodala je da ono može slobodno da se koristi i kod starijih od 55 godina. Prošle nedelje kompanija je zatražila odobrenje po hitnoj proceduri od američke agencije FDA.

Svetska zdravstvena organizacija je odobrila Astrazenekinu vakcinu za hitnu upotrebu 15. februara.

Zašto neke evropske zemlje ograničavaju upotrebu vakcina?


Neke evropske zemlje objavile su da će vakcinu nuditi samo ljudima od 18 do 64 godine, jer nema dovoljno podataka o tome koliko dobro štiti starije od 65 godina, ali nisu službeno zabranile upotrebu te vakcine za starije.

Problem je u tome što je u kliničkim ispitivanjima bilo premalo starijih od 65 godina da bi rezultati bili jasni. Ipak to ne znači da ono nije efikasno kod starijih, a stručnjaci ističu da nema razloga zbog kog bi ta vakcina bila slično efikasna za mlade kao i druge vakcine, a značajno slabije za starije.

Astrazeneka tvrdi da podaci iz kliničkih ispitivanja pokazuju da je njena vakcina efikasna u uzrastu starijem od 65 godina. Ranije studije pokazale su da stariji ljudi, baš kao i mlađi, imaju podjednako jak imunološki odgovor na vakcinu.

Public Health England objavio je da su podaci firme o imunološkim odgovorima vakcina "vrlo umirujući".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: